Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 dec 2022
Leestijd: 7 minuten

De 10 beste films ooit gemaakt volgens prestigieus onderzoek

Sight and Sound, een prestigieus Brits filmblad, heeft honderden filmmakers en critici gevraagd wat de beste films aller tijden zijn. Het resultaat van het onderzoek, dat slechts eens in de tien jaar plaatsvindt, is een gevarieerde en kleurrijke top 10.

Het British Film Institute (BFI) is een belangrijke naam in de filmwereld: ze hebben één van ‘s werelds grootste film- en televisiecollecties en financieren de productie van nieuwe titels middels een groot fonds.

Prestigieus onderzoek

Ook hebben ze een magazine, Sight and Sound. In plaats van de tig toplijstjes die je wekelijks om de oren vliegen, doet dat magazine slechts eens in de tien jaar ‘onderzoek’ naar wat de beste films ooit gemaakt zijn. Elke tien jaar publiceert het magazine een lijst met de top 100 beste films ooit gemaakt, op basis van de input van honderden filmmakers en critici. Van Wes Anderson tot de filmrecensenten van The New York Times.

10 klassieke en ijzersterke kerstfilms om in 2022 te streamen

Dat doet Sight and Sound al sinds 1952. De eerste winnaar was het Italiaanse Bicycle Thieves, een dramafilm van de filmmaker Vittorio de Sica. De daarop volgende decennia was het steeds Citizen Kane van Orson Welles dat bovenaan het prestigieuze lijstje prijkte. Tot 2012: toen was het opeens Vertigo van Alfred Hitchcock dat uit de bus kwam als de beste film aller tijden.

Top 10 beste films aller tijden

Nu is het 2022, en is het tijd voor de nieuwe versie van de langverwachte lijst. Met dit keer een opvallende Belgische winnaar. We zetten de complete top tien voor je op een rijtje, inclusief waar je de films in kwestie kunt streamen.

10. Singin’ in the Rain (1952)

Regisseur Stanley Donen brengt je terug naar de jaren vijftig, toen muziek- en komediefilms nog de dienst uitmaakten in Hollywood. In Singin’ in the Rain zien we Gene Kelly, Donald O’Connor en Debbie Reynolds kort na de pittige overgang van stomme films naar films met geluid een muzikaal, komisch en romantisch meesterwerk neerzetten. Perfect voor tijdens de feestdagen!

IMDb-score: 8.3

Singin’ in the Rain is nu te zien op: Pathé Thuis, HBO Max

9. Man with a Movie Camera (1929)

Man with a Movie Camera is een revolutionaire documentaire uit 1929, die je meeneemt door het Moskou van destijds. De film werd geregisseerd door Dziga Vertov en volgt Mikhail Kaufman terwijl hij met zijn camera door de stad reist. Met zijn creativiteit maakt hij de gewoonste dingen bijzonder, en brengt hij de stad op een manier in beeld die destijds revolutionair was. Het is een intrigerende tijdreismachine, een film zonder verhaal, maar die hoe ouder ie wordt juist steeds meer weet te intrigeren. Juist doordat het hedendaagse leven er steeds verder vanaf staat.

IMDb-score: 8.4

Man with a Movie Camera is helaas nergens te streamen op het moment van schrijven

8. Mulholland Drive (2001)

Trek in iets recenter werk? De mysterieuze en onnavolgbare films van David Lynch zijn altijd aanraders. Ook Mulholland Drive, met Naomi Watts in de hoofdrol, is er geen uitzondering op die regel. Als gevolg van een auto-ongeluk verliest een mysterieuze vrouw haar geheugen, maar ze heeft wel een tas vol geld. Wanneer de actrice Betty Elms de verwarde vrouw in haar appartement aantreft, besluiten ze samen op zoek te gaan naar antwoorden. Verder gaan we vooral niet te veel verklappen, want Mulholland Drive is een film die je niet teleur gaat stellen en het vooral moet hebben van zijn mysterie.

IMDb-score: 7.9

Mulholland Drive is nu te zien op: Prime Video, Viaplay

7. Beau Travail (1999)

Beau Travail is een meeslepende dramafilm van de Franse regisseuse Claire Denis. De film volgt de voormalig officier van de Franse Foreign Legion Galoup, gespeeld door Denis Lavant, terwijl hij terugblikt op zijn leven. In Afrika leidde hij op succesvolle en onbezorgde wijze een Frans vreemdelingenlegioen, maar de komst van een veelbelovende, knappe soldaat gooit roet in het eten.

IMDb-score: 7.3

Beau travail is helaas nergens te streamen op het moment van schrijven

6. 2001: A Space Odyssey (1968)

Tijd voor een stukje filmgeschiedenis, met het baanbrekende 2001: A Space Odyssey. Deze iconische sciencefictionfilm van regisseur Stanley Kubrick uit 1968 staat al decennia bekend als één van de beste films ooit gemaakt. Een mysterieus artefact, ontdekt op de maanoppervlakte, leidt tot een speciale missie. Commandant Bowman, astronaut Poole en supercomputer HAL-9000 gaan op onderzoek uit. Onvergetelijke beelden en special effects, al helemaal voor die tijd.

IMDb-score: 8.3

2001: A Space Odyssey is nu te zien op: Pathé Thuis

5. In the Mood for Love (2000)

Met het werk van Stanley Kubrick was je waarschijnlijk al wel bekend, maar voor de volgende film in deze top tien van de beste films ooit gemaakt treffen we een wat minder bekend meesterwerkje aan: In the Mood for Love. We gaan terug naar het Hongkong van 1962. Meneer Chow en mevrouw Chan zijn buren geworden, maar komen er al snel achter dat hun partners een affaire met elkaar hebben. Ze zinnen op wraak en besluiten samen te werken, maar ook tussen hen twee ontstaat een relatie. Een fantastische liefdesfilm, met Shang-Chi-ster  Tony Leung in de hoofdrol!

IMDb-score: 8.1

In the Mood for Love is nu te zien op: Pathé Thuis, Cinetree (huurfilm), CineMember

4. Tokyo Story (1953)

Tokyo Story is een meesterwerk geregisseerd door Yasujiro Ozu uit 1953.  Het verhaal volgt een ouder Japans stel dat naar Tokyo reist om hun kinderen en kleinkinderen te bezoeken, maar helaas krijgen ze weinig aandacht van hen. In plaats daarvan krijgen ze les in de moderne wereld waarin individuele ambities voorop staan, waardoor hun bezoek uiteindelijk tot teleurstelling leidt. De dag voor hun vertrek komt het toch nog tot een laatste confrontatie.

IMDb-score: 8.2

Tokyo Story is helaas nergens te streamen op het moment van schrijven

3. Citizen Kane (1941)

Citizen Kane was dus lange tijd de beste film aller tijden, als je tussen 1962 en 2012 dit prestigieuze lijstje volgde. Met Orson Welles als regisseur, acteur en schrijver heeft deze klassieker een legendarische status gekregen. In deze mysterieuze film volgt men het leven van Charles Foster Kane, een invloedrijke mediatycoon. Na zijn dood verzamelen verslaggevers zich om te achterhalen wat zijn laatste woord, ‘Rosebud’, betekent. Nog een tip: de Netflix Original Mank gaat over de scriptschrijver van deze film.

IMDb-score: 8.3

Citizen Kane is helaas nergens te streamen op het moment van schrijven

2. Vertigo (1958)

Als er één filmmaker is die bekend staat om zijn thrillers, dan is het wel Alfred Hitchcock. Met Vertigo neemt hij je mee naar San Francisco, waar een voormalig politieagent op zoek gaat naar een vermiste vrouw. Wat begint als een simpele detective case ontpopt zich al snel tot iets veel sinisters en lugubers. Deze film is met name beroemd geworden vanwege de techniek waarmee Hitchcock de sfeer weet te creëren: de camera neemt je echt mee in het verhaal. In de vorige editie van dit filmlijstje, uit 2012, stond Vertigo dus nog op de eerste plek.

IMDb-score: 8.3

Vertigo is nu te zien op: Pathé Thuis

1. Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975)

Daar gaan we dan: volgens honderden filmmakers en critici is Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles de beste film aller tijden. Deze klassieker uit 1975 volgt een weduwe die alleen met haar zoon woont, in een flatje. Ze doet op haast neurotische wijze de dagelijkse huishoudelijke klusjes, maar houdt er daarnaast ook nog een geheime tweede leven op na: Jeanne Dielman ontvangt in haar flatje ook klanten die langskomen voor betaalde liefde, zoals de synopsis van de film dat zo vriendelijk samenvat.

“Een magnifiek epos van experimentele cinema dat een feministische kijk biedt op terugkerende gebeurtenissen in het dagelijks leven,” zo concludeert het Britse filmblad. Je kunt de complete top honderd, inclusief beschrijving per film en andere informatie, checken op de officiële website van Sight & Sound.

IMDb-score: 7.7

Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles kun je streamen op VRT Max, de Vlaamse variant van NPO Start.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.