Jana Witteman
Jana Witteman Banen & Salaris 10 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Minimumloon stijgt fors in 2023: deze sectoren merken het vooral

Het minimumloon gaat in Nederland in 2023 flink omhoog. Voor het eerst sinds 1968 – het moment dat het minimumloon werd ingevoerd – komt de totale stijging neer op een verhoging van 10,15 procent. Toch zijn er bepaalde sectoren binnen de Nederlandse arbeidsmarkt waar een minimumsalaris vaker voorkomt dan in andere sectoren. Benieuwd waar je beter niet kunt werken, als je geen genoegen wil nemen met een minimumsalaris? Lees dan vooral verder.

Het gemiddelde salaris in Nederland per sector, leeftijdsgroep en opleidingsniveau ligt ver uiteen. Waar een gemiddelde horecawerknemer de benen uit het lijf loopt voor 14 euro bruto per uur, verdient iemand die werkzaam is in de financiële dienstverlening gemiddeld 37 euro per uur.

Minimumloon per sector

In totaal waren het volgens het CBS in 2021 439.000 werknemers die hoogstens het minimumloon verdienen. Binnen de leeftijdcategorie van mensen tussen de 20 en 25 jaar wordt het vaakst een minimuminkomen verdiend. Namelijk 17,2 procent van de mensen binnen deze groep verdient het minimale.

De sector waar een minimumsalaris het meest voorkomt – in vergelijking met andere sectoren – is de arbeidsmarkt van ‘verhuur en overige zakelijke diensten’. Welke beroepen daar allemaal bij horen? Dat zijn bijvoorbeeld de uitzendbureaus, reisbureaus of schoonmaakbedrijven. Deze sector wordt op de hielen gezeten door de horeca. Op nummer drie staat de groep van ‘cultuur, sport en recreatie’.

Percentage minimuminkomens per beroepsgroep?

1. Verhuur en overige zakelijke diensten – 11,1 procent
2. Horeca – 9,3 procent
3. Cultuur, sport en recreatie – 7,7 procent
4. Overige dienstverlening (bijvoorbeeld computerreparaties) – 7,3 procent
5. Landbouw, bosbouw en visserij – 6,9 procent

Dit verdient Jan Modaal (de doorsnee Nederlander) per maand

Voorlopig rest de vraag welke beroepsgroepen we in 2023 in deze lijst zullen terugzien. Met de grote stijging in het minimumsalaris kan het zijn dat sectoren waar werknemers nu nog net boven de minimuminkomens zitten, worden ‘ingehaald’. Deze werknemers zullen in 2023 meestijgen met het nieuwe minimumloon. Benieuwd naar welke sectoren er volgen op de uitgelichte top 5? Dat lees je hier op de website van het CBS.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.