Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 17 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

GTA 6 release-periode officieel onthuld en dit is pas het begin

Take-Two Interactive heeft een preciezere indicatie gegeven van wanneer we GTA 6 kunnen verwachten: de herfst van volgend jaar. Een tegenvaller, maar insiders waarschuwen dat dit pas het begin is. In de tussentijd tikt GTA 5 een indrukwekkende mijlpaal aan.

De kogel is door de kerk. Eind maart doken er al geluiden op van binnen en rondom Rockstar Games, de ontwikkelaar van Grand Theft Auto, dat de ontwikkeling van GTA 6 niet meer op schema loopt. De leiding van het bedrijf wil iedereen terug op kantoor hebben en vreest dat het langverwachte spel zelfs naar 2026 gaat verschuiven.

GTA 6 in de herfst van 2025

Zo ver is het nog niet, maar het gevreesde scenario dat insiders al noemden is nu werkelijkheid geworden: Take-Two Interactive heeft tegenover aandeelhouders bekendgemaakt dat de volgende Grand Theft Auto-game in de herfst van 2025 uit zal gaan komen. Op zich nog steeds een match met wat de trailer beloofde, ā€˜In 2025ā€™, maar dankzij interne bronnen weten we dat Rockstar eigenlijk op het voorjaar mikte.

Balen voor fans die al meer dan tien jaar op een nieuwe GTA wachten, maar voor Take-Two is het met een release vlak voor de feestdagen vooral een lucratieve verandering. GTA 6 onder de kerstboom.

ā€œWe hebben er het volste vertrouwen in dat Rockstar Games een ongeĆ«venaarde entertainmentervaring zal leveren en onze verwachtingen voor de commerciĆ«le impact van de titel blijven stijgenā€, aldus Take-Two Interactive in haar meest recente winstrapport. ā€œVooruitkijkend geloven we dat ons bedrijf klaar is om nieuwe niveaus van succes te bereiken, en we verwachten een sequentiĆ«le groei van de nettoboekingen voor de boekjaren 2025, 2026 en 2027.ā€

GTA Online en GTA 5

GTA Online levert nog altijd een half miljard op per jaar, een bedrag dat explosief zal stijgen wanneer GTA 6 gelanceerd gaat worden. De game komt uit in een compleet ander tijdsgewricht wat de meta van de gamingindustrie betreft. Continu evoluerende live-service games zijn nu de norm, doorspekt met microtransacties. Een trend waar Rockstar zelf een flinke steen aan heeft bijgedragen. Dat de volgende GTA vanaf het begin met die lucratieve strategie in het achterhoofd is opgebouwd, ligt dan ook voor de hand. Met vele lucratieve boekjaren in het verschiet.

In de tussentijd blijft GTA 5 rustig verder pruttelen met cijfers waar menig ontwikkelaar en uitgever nog steeds ontzettend jaloers op zal zijn. Take-Two Interactive meldt dat alleen al in het laatste kwartaal vijf miljoen (digitale) exemplaren van het spel over de toonbank zijn gegaan. Daarmee tikt GTA 5 een nieuwe mijlpaal aan, die van 200 miljoen verkochte exemplaren.

2026

Dus ja, voorlopig hoef je nog geen PS5 Pro te pre-orderen voor GTA 6. Sterker nog, als we de geruchten moeten geloven, dan is het verstandig om alvast voorzichtig aan het idee te gaan wennen dat de game waarschijnlijk pas in 2026 uit gaat komen. Een Grand Theft Auto die niet uitgesteld wordt zou eerder groot nieuws zijn, dan andersom. Check in de tussentijd hoe je met je Netflix-abonnement gratis GTA-games kunt spelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.