Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 19 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

GTA 6 wordt het nieuwste hoofdstuk in Grand Theft Auto’s multiverse

Rockstar, destijds bekend als DMA Digital, bracht in 1997 de allereerste Grand Theft Auto-game uit. Wat toen nog relatief onschuldig rondscheuren in 2D was, is sindsdien uitgegroeid tot een enorm succesverhaal. Sterker nog: GTA 5 uit 2013 is het meest lucratieve entertainment-product ooit.

Oftewel, er is meer aan Grand Theft Auto V verdiend dan aan welk boek, film of nummer dan ook. Ondertussen kijken we uit naar GTA 6, een game waaromtrent veel te doen is op dit moment. We weten dat Rockstar aan een vervolg werkt, maar afhankelijk van welke geruchten je moet geloven komt de game nog dit jaar of juist over drie jaar.

GTA 6: een nieuw tijdperk

Een ding is in ieder geval duidelijk: GTA 6 wordt niet op dezelfde manier een losstaande game op de manier die je van de vorige delen gewend bent. Call of Duty: Warzone laat al zien dat het anno 2021 geen sense meer maakt om je gehele playerbase weg te gooien en opnieuw te beginnen. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat GTA Online de sleutel gaat worden tot de lancering van GTA 6.

Maar goed, daarover lees je meer in de bovenstaande artikelen. De games uit de Grand Theft Auto-franchises zijn echter meer met elkaar verbonden dan je zou denken. Rockstar deed al een Marvel’tje voor het Marvel Cinematic Universe werd afgetrapt.

Rockstar’s multiverse

Het bedrijf bevestigde in 2011 namelijk dat bepaalde GTA-delen zich in hetzelfde universum afspelen. Het begon allemaal toen oplettende fans een personage uit GTA 1, El Burro, spotten in art van GTA IV. Tijdens een Q&A met ontwikkelaars vroegen diezelfde fans dan ook wat de logica daarachter is. Spelen alle delen zich in hetzelfde universum af?

Rockstar-ontwikkelaars legden vervolgens uit dat ze de franchise opdelen in drie losstaande universums:

  • 2D Universe: GTA, GTA London 1969, GTA London 1961, GTA 2
  • 3D Universe: GTA III, GTA Vice City, GTA San Andreas, GTA Advance, GTA Liberty City Stories, GTA Vice City Stories
  • HD Universe: GTA IV, The Lost and Damned, The Ballad of Gay Tony, GTA Chinatown Wars, GTA V, GTA Online

Bubbels en cross-overs

Er zijn een paar uitzonderingen op die drie categorieën: “We vonden dat merken, radiostations en achtergrondpersonages in meerdere universums zouden kunnen bestaan, maar de prominente driedimensionale personages niet. Dat is de logica, voor zover die er is. Dus GTA 3 personages bestaan niet in het universum van GTA 4, bijvoorbeeld,” aldus Rockstar.

De personages waarme je speelt en de verhalen die verteld worden bestaan dus enkel in hun eigen bubbel, en kunnen niet opduiken in een ander universum. Voertuigen, vliegtuigen en bijvoorbeeld beroemdheden uit de werelden van GTA kunnen wel elders opduiken, maar dan vaak enkel als een knipoog of easter egg.

Maak je niet druk en geniet

Als GTA 6 inderdaad begint als een uitbreiding van GTA Online, dan ligt het voor de hand dat die game in hetzelfde universum als zijn twee voorgangers thuis hoort. Aan de andere kant is het iets waar Rockstar zich nu, negen jaar na de bovenstaande verklaring, waarschijnlijk allesbehalve druk om maakt.

Het blijft fictie, het blijven games. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Star Wars-boeken en comics: als fan kun je maar beter omarmen dat het fictie is en er gewoon van genieten, in plaats van krampachtig alles in hokjes te willen stoppen en perfect op elkaar aan te willen laten sluiten. Een goed verhaal is een goed verhaal, een goede game is een goede game.

En zeg nou zelf: in de eerste plaats willen we vooral aan de slag met GTA 6. Of de game zich netjes aan het multiverse van Rockstar houdt, boeit dan eigenlijk niemand meer…

Rockstar Games

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.