Pim Jansen
Pim Jansen Reizen 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Patagonië in 8K: een shortfilm die je naar reizen doet verlangen

Nu je meer mag reizen, is het verlangen naar wonderlijke locaties als Patagonië nog veel groter. De shortfilm Patagonia 8K biedt enigszins troost.

Mocht je bij Zuid-Amerika vooral denken aan stranden en de jungle, dan heb je het mis. In Argentinië en het zuiden van Chili bevindt zich het walhalla voor avontuurlijke reizigers: Patagonië.

Patagonia 8K

Filmmaker Martin Heck trok een paar jaar geleden naar het natuurgebied met de ruige rotsen, watervallen, massale ijsformaties en buitenaardse natuur. Voor Timestorm Films maakte hij Patagonia 8K. Een shortfilm die iedere reiziger in vervoering brengt, dat kan niet anders.

Iedereen is het erover eens dat het gemis van reizen een luxeprobleem is, niemand zal het verlangen ontkennen. Het verstand zegt echter dat het er voorlopig nog gewoon even niet in zit. Maar inspiratie opdoen kan natuurlijk altijd. Bekijk hier de voorschriften van de Rijksoverheid.

Patagonië heeft een Nederlands tintje

Patagonië heeft nog een interessant Nederlands tintje, maar het gebied werd in 1520 als eerste Europeaan ‘ontdekt’ door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan.

Volgens Antonio Pigafetta, die de ontdekkingen van Magellaan opschreef, noemde Magellaan het gebied ‘Patagão’. Pigafetta meldde in zijn verslag dat men daar reusachtige mensen aantrof. Daarom wordt verondersteld dat Patagonië zoiets betekent als ‘Land van grote voeten’.

patagonia 8g, patagonie, reizen
(Afbeelding: Timestorm Films)

In de jaren daarop volgden Nederlandse, Engelse en Spaanse avonturiers het spoor van Magellaan. In 1616 noemde Willem Corneliszoon Schouten het meest zuidelijke puntje van Chili Kaap Hoorn, naar zijn woonplaats Hoorn.

Walhalla voor de avontuurlijke reiziger

In Patagonië kun je fantastisch hiken. Je hebt keuze uit gletsjers als de Perito Morenogletsjer en meren als het Argentinomeer en Viedmameer.

patagonia 8g, patagonie, reizen
(Afbeelding: Unsplash)

Verder heb een overvloed aan Nationale Parken. We noemen Los Glaciares, Tierra del Fuego, Nahuel Huapi en Torres del Paine. Ook kun je nog een uitstapje maken naar Valdés, een schiereiland waar onder andere walvissen en zeeleeuwen voorkomen. En niet te vergeten: het grottenstelsel Cueva de las Manos.

De dieren van Patagonië

Bonus: in het ruigste gebied van Zuid-Amerika kom je uiteenlopende dieren tegen. Zo tref je er walvissen, zeeolifanten en pinguïns. De Kolonie van de Magelhaen pinguïns telt naar schatting wel 300.000 dieren. Kleine kans dat je ze mist.

patagonia 8g, patagonie, reizen
(Afbeelding: Unsplash)

De grasvlakten en bergen van Patagonië zijn het terrein van guanaco’s, een soort lama’s, en de struisvogelachtige nandu’s. In de lucht circuleren enorme condors, ook wel de heersers van de Andes genoemd. Wij zeggen: gaan als je weer mag reizen. En check vooral ook dit EcoCamp in Patagonië. Nationaal Park Torres del Paine om precies te zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.