Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 27 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Insider deelt onthutsend prijskaartje GTA 6

GTA 6 is al vele jaren in ontwikkeling. Daar kleeft ook een record brekend prijskaartje aan.

Over krap twee maanden is het exact tien jaar geleden dat GTA 5 uitkwam. Op 17 september, om precies te zijn.

Tien jaar wachten op GTA 6

Toen wisten we echter al meer dan een jaar hoe de langverwachte game eruit zou gaan zien, want de videogame werd al in 2012 onthuld.

Tien jaar later zitten we nog altijd op GTA 6 te wachten. Waar je in het tijdperk van de PS2 binnen een spanne van zes jaar vijf GTA’s kon spelen, moeten we nu een decennium wachten op het volgende deel.

Groter, mooier, duurder

Ja, games worden steeds groter en mooier, maar dit is de prijs die gamers daarvoor betalen. Had je niet liever tussendoor twee kleinere Grand Theft Auto’s gehad?

Afijn, die keuze is niet aan ons. Rockstar Games wil niks loslaten over de aankomende game. Pas toen een tiener ervoor zorgde dat er videomateriaal van de onaangekondigde game lekte, bevestigde de ontwikkelaar dat het spel eraan zit te komen.

Duurste game ooit

Toch laat een eerste trailer nog op zich wachten. Niet zonder reden: alles wijst erop dat Rockstar Games de grootste game aller tijden aan het maken is. GTA 6 moet de basis gaan leggen voor op zijn minst de komende tien jaar aan gaming. En dat kost tijd, maar vooral ook veel geld.

Volgens een gereputeerde insider wordt Grand Theft Auto VI namelijk de duurste game aller tijden. En dan hebben we het niet over het prijskaartje dat jij als consument betaalt, maar over de ontwikkelingskosten.

Nieuwe standaarden

GTA 6 krijgt naar verluidt één van de grootste open werelden die je ooit in een game hebt gezien, met naast Vice City ook andere steden, waarin je ook nog eens veel meer kunt doen dan je gewend bent van de franchise.

“GTA 6 zal naar verluidt 2 miljard dollar gaan kosten en is al in ontwikkeling sinds 2014, waardoor het het duurste entertainmentproduct aller tijden wordt. Rockstar is vastbesloten om nieuwe standaarden te neer te gaan zetten in de industrie, aldus het Twitter-account @GTAVInewz, die zich baseert op informatie van de hacker die ook de eerste GTA 6-beelden op het internet zette. Oftewel: die toegang had tot legitieme info.

Groter dan Hollywood

Ja, dat lees je goed. Niet enkel de duurste videogame aller tijden, maar het duurste stukje entertainment. Ooit. Ook Hollywood-budgetten verbleken bij wat Rockstar van plan is.

Ook uitgever Take-Two Interactive liet pas al los dat de ontwikkelaar “niets minder dan perfectie” accepteert in de ontwikkeling van de opvolger van GTA 5. Fans zullen dus hopelijk omver geblazen gaan worden.

GTA de geldprinter

2 miljard dollar is een monsterbedrag, maar analisten verwachten dat GTA 6 alleen al in de eerste week na de release meer dan 1 miljard dollar aan omzet op zal leveren. Ook GTA 5 is nog altijd, tien jaar na release, een enorme cash cow voor Rockstar. Nog elk jaar harkt GTA Online bedragen binnen waar veel andere blockbuster-studio’s enkel van kunnen dromen.

Dus ja: of je het nou leuk vindt of niet, Rockstar Games legt de lat alsmaar hoger, met alle lucratieve gevolgen van dien. Naar verwachting zal GTA 6 later dit jaar aangekondigd worden, maar het moge duidelijk zijn dat Rockstar pas de marketingmachine aan gaat zetten als de game écht klaar is. In de tussentijd doen alle geruchten, speculatie en hype de rest van het werk.

In de tussentijd kun je wel al met het hoofdpersonage van GTA 6 rond gaan scheuren in GTA 5, zoals je in dit artikel kunt lezen.

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.