Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 2 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

2023 wordt het jaar van GTA 6, maar juich niet te vroeg

Wordt 2023 dan eindelijk het jaar van GTA 6? Ja, waarschijnlijk wel, maar niet op de manier waar je wellicht op hoopte.

We hebben opnieuw een jaar achter de rug zonder een aankondiging van GTA 6. Sure, dankzij de beruchte leaks hebben we de game al uitgebreid kunnen bewonderen, maar dat telt uiteraard niet. Dat was diefstal, niet een officiële onthulling.

Het jaar zonder GTA 6

Bovendien weten we nog steeds niet wanneer de langverwachte opvolger van GTA 5 uit gaat komen. Fans waren er zo zeker van: in november bestond de iconische franchise precies 25 jaar, en een paar weken later vonden de Game Awards plaats. Een show waar vaker grote games worden onthuld. De timing leek perfect voor een onthulling van GTA 6.

Maar nee. Het is nu 2023, en Rockstar Games heeft niks van zich laten horen. De enige geruststelling die we eind vorig jaar kregen, was dat de ontwikkeling van GTA 6 niet vertraagd is door de eerder genoemde leaks. Gelukkig maar.

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Dat de opvolger van GTA 5 de grootste game van het decennium zal gaan worden, twijfelt waarschijnlijk niemand aan. Maar wanneer in dit decennium gaat de game in hemelsnaam uitkomen?

Leaker lekt Rockstar's plannen voor GTA 6 (en fans zijn verdeeld)
GTA 5 (Afbeelding: Rockstar Games)

Tom Henderson doet boekje open

Tom Henderson durft wél een antwoord te geven op die vraag. Henderson is de eigenaar van een populair Twitter-account waarmee hij regelmatig groot nieuws rondom aankomende games deelt. Vaak gaat het om informatie van insiders. Vaak blijken zijn nieuws en leaks te kloppen, maar lang niet altijd, dus neem wat hij zegt vooral met een flinke korrel zout.

Het goede nieuws? Henderson is er vrij zeker van dat GTA 6 dit jaar onthuld zal gaan worden. In 2023 dus. “Ik zei dat GTA 6 zal verschijnen in 2024 – 2025, wat een vaste timing is waarvan ik sterk geloof dat het nog steeds gaat gebeuren. Een aankondiging in 2023 zou perfect passen bij die timing, vooral als je bekend bent met hoe Rockstar Games en Take-Two in het algemeen met hun game-aankondigingen en releases in het verleden zijn omgegaan.”

2023 en 2025

Daarmee doelt Henderson op het feit dat de vorige twee grote games van Rockstar Games twee jaar voor hun lancering werden aangekondigd. Dan hebben we het over Red Dead Redemption 2 en GTA 5. Oftewel: “Een aankondiging in 2023 zou een waarschijnlijke release in 2025 betekenen.”

Oef. Twaalf jaar na GTA 5. Kinderen die net leerden lezen toen die game uitkwam, mogen drinken en autorijden tegen de tijd dat de opvolger uitkomt. Mits Henderson gelijk heeft. Maar zelfs als de leaker het mis heeft, dan komt GTA 6 eerder nog later uit dan zijn voorspelling, dan eerder.

Uit interne documenten van Microsoft bleek dat het bedrijf achter de Xbox verwacht dat GTA 6 in 2024 uit gaat komen. Henderson wijst als antwoord daarop op hoe vaak Rockstar Games aangekondigde spellen alsnog uitstelt: “Is een release-aankondiging voor 2024 mogelijk? Zeker. Maar de track record van Rockstar op dat vlak suggereert dat de game sowieso nog een jaar zal worden uitgesteld.” Dan kom je dus alsnog op 2025 uit.

GTA 6 duikt nu al op in GTA Online

Of je nou Tom Henderson gelooft of niet, we kunnen er niet echt omheen dat de volgende Grand Theft Auto hoogstwaarschijnlijk pas na 2024 uit zal gaan komen. Oftewel, Twitter heeft nog twee jaar om op elk gerucht te duiken en hints in elke zandkorrel binnen GTA Online te zien. Ook nu is het weer raak.

Een oplettende gamer kreeg een flinke déjà vu toen hij een nieuw design voor een auto in GTA Online bekeek. Wat bleek: het logo voor een fictief frisdrankmerk dook ook op in de gelekte video’s van GTA 6. Het is opnieuw een stukje artwork uit de gelekte beelden dat opduikt in GTA 6.

Is Rockstar Games hier bewust aan het hinten? Nee, waarschijnlijk niet. De ontwikkelaar is waarschijnlijk simpelweg werelden aan het samenvoegen. Net zoals er ook fictieve merken en elementen uit GTA 4 gebruikt werden voor GTA 5. Een stukje continuatie, in plaats van bewuste hints en teasers. Of kijken we er nu te nuchter tegenaan? We gaan er hopelijk nog dit jaar achter komen…

Insider Gaming

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.