Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 25 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Oeps: GTA 6 duikt op in gelekt juridisch document Microsoft

Verrassing: Microsoft heeft, diep weggestopt in een juridisch document, de verwachte release-timing van GTA 6 verklapt. Toch zit er een addertje onder het gras.

Microsoft ligt in Engeland onder het vergrootglas van de Competition and Markets Authority (CMA). De autoriteit onderzoekt de gigantische overname van Activision Blizzard, de uitgever van onder andere Call of Duty.

Juridische strijd zorgt voor leaks

Wordt Microsoft met die overname te machtig in de markt? Sony beweert uiteraard van wel. Een definitief uitsluitsel zal nog lang op zich laten wachten, maar in de tussentijd levert het onderzoek wel nieuwswaardige inzichten op.

Zo lieten gelekte juridische documenten eerder deze week al zien wanneer Sony op zijn vroegst de Playstation 6 gaat lanceren. Nu is Grand Theft Auto aan de beurt, al zit er dit keer een addertje onder het gras.

GTA 6 en het addertje

In een document dat Microsoft inleverde bij de Britse instantie wordt GTA 6 genoemd. Op pagina 24, om precies te zijn, wordt vermeld dat GTA 6 ergens in 2024 gelanceerd gaat worden. Dat zou betekenen dat we al binnen 24 maanden in Vice City rond zullen rennen, terwijl de game nog niet eens voorzien is van een trailer. Tussen de eerste trailer en de uiteindelijke (uitgestelde) lancering van GTA 5 zat bijna twee jaar.

En dat addertje? De techgigant baseert zich volgens hetzelfde document voor die claim niet op interne bronnen of op Rockstar Games, de ontwikkelaar van GTA 6. Microsoft verwacht een release in 2024 op basis van een artikel van Tech Radar. Oftewel: deze nieuwsbronnen die jij en ik voorbij zien komen op het internet.

Als Microsoft al meer weet, dan is het bedrijf niet zo dom om dat te verklappen. Fans speculeren er online al op los: weet Microsoft via interne bronnen dat 2024 klopt, en schrijven ze het enkel aan Tech Radar toe om zich in te dekken? Zo kan het bedrijf qua wat voor juridisch argument dan ook de release van GTA 6 gebruiken, zonder dat het per ongeluk iets lekt. Het is immers gebaseerd op openbare informatie.

Wauw: fans brengen GTA 6-graphics naar GTA 5 na jaren werk

Naturalvision GTA 5 ziet er nu al uit als GTA 6 dankzij absurde mod van fans
🎮 Een mod die GTA 5 absurde graphics geeft (Afbeelding: Razed / Rockstar)

Microsoft gaat in de aanval

Microsoft haalde GTA 6 aan om te bewijzen dat de overname van Activision Blizzard niet zo marktverstorend is als de CMA vermoedt. “De fusie is fundamenteel concurrentie bevorderend”, zei Microsoft, bewerend dat de deal de concurrentie in de industrie zou versterken in een markt die “lang gedomineerd is door Sony”.

De vermeende lancering van GTA 6 werd specifiek naar voren gebracht als een voorbeeld van alternatieven die Sony volgens Microsoft zou kunnen onderzoeken om zijn marktaandeel verder te vergroten.

Eerste trailer nabij

Ach, juridisch speeltje of niet, GTA 6 komt er aan, en een onthulling zal naar verwachting binnenkort plaatsvinden. Meerdere bronnen wijzen op 2024, en de uitgever van de megafranchise benadrukte onlangs nog dat de eerdere leaks niet voor vertraging zullen zorgen. Gooi daar dit nieuws bovenop, en je hebt een zeer waarschijnlijke release window.

Sterker nog, de kans is groot dat het spel binnen nu en een paar weken voorzien wordt van een eerste trailer. Niet alleen is de allereerste Grand Theft Auto jarig, maar vinden binnenkort ook de Game Awards plaats. Een evenement waar de grootste studio’s nieuwe games onthullen. Perfecte timing? We gaan het meemaken!

Screen Rant

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.