Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Netflix 23 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Manners spreekt George Clooney: ‘Mijn Netflix-film kijk je anders door corona’

Netflix komt deze week met The Midnight Sky van George Clooney. Wij spraken de cast, inclusief de grote meneer himself en Felicity Jones. “Door het coronavirus heeft de film een andere betekenis.”

Dat George Clooney een geweldige acteur is, weten we natuurlijk al. De acteur maakt tegenwoordig ook zelf films als regisseur. The Midnight Sky is zijn eerste productie voor Netflix.

The Midnight Sky Op Netflix

The Midnight Sky gaat over een wetenschapper op de Noordpool, die de bemanning van een ruimteschip wil waarschuwen om niet terug te keren. Op Aarde is namelijk een grote ramp gaande, waardoor iedereen zal overlijden. Er is echter één probleem voor de man, zijn radio werkt niet. Hierdoor moet hij een barre tocht door de sneeuw maken om alsnog de bemanning te kunnen waarschuwen. Overigens gaat bij hen ook niet alles goed, waardoor een goed einde ver weg lijkt.

Felicity Jones speelt een van de hoofdrollen. Zij is een van de bemanningsleden die op weg zijn naar de Aarde. De actrice vertelt hoe zij naar de film kijkt: “Het behandelt een groot thema, zoals de betekenis van het leven en wat we belangrijk vinden. Maar de film bevat ook een intiem verhaal over familie en ouders. Tegelijkertijd is het ook een vermakelijke actiefilm. Vanwege het coronavirus is de film nu echt relevant, omdat het de thema’s zijn waarover we nu juist denken. In plaats van entertainment is het daardoor een soort documentaire geworden.”

Onvermijdelijke plottwist voor George Clooney

Toch liep niet alles tijdens de opnames zoals gepland. Felicity bleek namelijk zwanger te zijn, wat voor een andere aanpak zorgde. “Er gebeurde iets interessants. We zaten drie weken in de shooting en ik kreeg een telefoontje van Felicity. Toen hoorde ik ineens dat ze zwanger was,” vertelt George Clooney, die op deze manier zijn baard liet groeien voor de film.

De regisseur, die zelf ook meespeelt, heeft die verandering uiteindelijk toegepast in The Midnight Sky. “We probeerden veel verschillende dingen tijdens de film. Uiteindelijk kwamen we op het idee om haar ook in de film zwanger te laten zijn. Zo werd het een completer karakter. Tijdens het proces werd het een echte familie.”

Felicity Jones Netflix The Midnight Sky
Felicity Jones in The Midnight Sky. (Afbeelding: Netflix)

“Ik was eerst bang dat ik ontslagen zou worden,” vult Jones aan. “Het was dan ook een opluchting dat George Clooney mij echt comfortabel liet voelen na het telefoontje. Ik probeerde de chocoladetaart dan ook te laten staan, om niet nog dikker te worden,” lacht ze.

Twee verschillende films ineen

Als je The Midnight Sky ziet, zie je twee verschillende sets. Er is het barre IJsland en de futuristische omgeving van het ruimteschip. De cast zag elkaar dan ook niet, wat zorgde voor een bijzondere situatie. “George Clooney is geweldig om mee te werken. Hij helpt en luistert naar je. We zijn een echte groep in het schip. Hij weet wat hij wil. Als je geluk hebt, maakt hij ook een grapje. Sommige mensen zien elkaar nu pas voor het eerst tijdens dit event door de twee verhaallijnen”, vertelt Kyle Chandler.

“Het is een mooie film. De hologrammen en omgeving zie je niet als je speelt. Het is tof om te zien dat de crew ons liet zien hoe het eruit ging zien. Ik werd vooral emotioneel toen ik zag hoe de nieuwe planeet eruitziet.”

“Ik ben blij dat we niet naar IJsland hoefden als je de kou en al die sneeuw zag. Het zag er echter wel mooi uit”, voegt Tiffany Boone toe. “Zij deden geweldig werk, terwijl wij niets ervan zagen tijdens onze opnames. Toch is het bijna precies zoals ik dacht dat het zou worden.”

George Clooney The Midnight Sky Netflix
George Clooney in de rol van regisseur. (Afbeelding: Philippe Antonello/NETFLIX)

Het einde van de wereld in The Midnight Sky

In de film is het einde van de wereld een belangrijk thema. Wat zou jij doen als je wist dat er op de Aarde waar je gezin is niet meer te leven is, terwijl je zelf ver weg bent. Ga je naar een pas ontdekte planeet helemaal alleen, of kies je ervoor om te sterven bij je familie. Een lastige keuze die ook in de film naar voren kwam.

Chandler: “Ik speel een vader en een echtgenoot en ik heb een familie. Dit was dan ook een van de laatste trips die Mitchel zou doen. Hij beloofde dat hij terug zou komen. Dat zat ook in mijn gedachte. Ik kan de rol dan ook voelen.”

‘Nieuwe betekenis’

Dat gevoel kent ook Demian Bechir: “Ik voel me dichtbij het karakter. Hij is een eenzame man die niets te verliezen heeft, maar toch is hij hoopvol. Het was een fantastische ervaring om deze film met deze familie te maken. Ik ben dan ook heel dankbaar.”

Door het coronavirus is de betekenis van de film toch veranderd volgens George Clooney. “Ik wilde in het verhaal meegeven wat het is om de mensen van wie je houdt dichtbij te hebben. Dat leek allemaal relatief, omdat het ver weg was. Nu is het dichterbij dan ooit.”

The Midnight Sky is vanaf 23 december te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.