Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 15 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

6 veelbelovende films die tijdens Cannes 2022 in première gaan

Het Filmfestival van Cannes 2022 staat voor deur. Van dinsdag 17 tot en met donderdag 28 mei komen de premières en rode lopers voorbij. We blikken vooruit met zes veelbelovende films die hier in première gaan, inclusief ELVIS.

Het festival toont dit jaar films van grote regisseurs, onder wie David Cronenberg, Kelly Reichardt, Claire Denis, Arnaud Desplechin, de Dardenne-broers, James Gray, Hirokazu Kore-eda, Ruben Ostlund, Park Chan-wook en vele anderen.

Veelbelovende films tijdens Cannes 2022

Er gaat een waslijst aan films in première. We lichten zes veelbelovende producties uit.

1. Top Gun: Maverick

Het meest in het oog springend zijn wellicht de blockbusters. Zo gaat Top Gun: Maverick met Tom Cruise in première tijdens Cannes 2022.

Het is jaren geleden dat Pete ‘Maverick’ Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij blijft zijn grenzen opzoeken na jaren al een van de beste vliegeniers van de marine te zijn. Ach, het plot doet er ook niet toe. Dit blijft gewoon lekkere actie.

2. Armageddon Time

Een opvallende titel is Armageddon Time van schrijver en regisseur James Gray. Hij maakte al eerder We Own the Night, Two Lovers en The Immigrant. Met Anne Hathaway, Oscar Isaac, Anthony Hopkins en Jeremy Strong heeft de film een topcast.

Armageddon Time, cannes 2022, premiere, anthony hopkins
Anthony Hopkins in Armageddon Time (Afbeelding: Focus Features)

De film speelt zich af in de Ronald Reagan-presidentstijden. Het draait om een jonge jongen (gespeeld door Bank Repeta) die moeite heeft met de Trump-familie op de elitaire Kew-Forest-school in Queens. De school werd toentertijd gerund door Donalds vader Fred. En Donald bleek toen ook al geen lieverdje te zijn.

3. Crimes of the Future

Een regisseur waar je enigszins een band mee moet hebben, of in ieder geval even goed moet voor gaan zitten, is David Cronenberg. De filmmaker heeft meesterwerken op zijn naam staan, ook al zijn sommige krankzinnig, zoals Cosmopolis, Existenz en Naked Lunch.

Léa Seydoux als Caprice in Crimes of the Future
Léa Seydoux als Caprice in Crimes of the Future (Afbeelding: Neon)

In Crimes of the Future draait het om het menselijk lichaam dat in de toekomst evolutionair in staat is zich aan te passen aan een kunstmatige omgeving. Viggo Mortensen speelt hierin Saul Tenser, een kunstenaar die (letterlijk) met beide handen de kans grijpt deze evolutionaire sprong te gebruiken om orgaanmetamorfose in te zetten voor zijn act. Dit tot groot ongenoegen van een medewerker van de National Organ Registry (gespeeld door Kristen Stewart). Ook ‘bondgirl’ Léa Seydoux speelt een grote rol.

Als je de woorden Cronenberg en organen naast elkaar ziet, weet een filmkenner genoeg: dit wordt een bloederig gebeuren. De regisseur denkt zelfs dat mensen kotsend de bioscoop uitlopen. Is natuurlijk ook een blijk van waardering in dat genre. Dat worden leuke taferelen tijdens de première op het Filmfestival van Cannes 2022. Bekijk de trailer hier.

4. ELVIS

Maar het is vooral de film ELVIS waar veel mensen richting Cannes 2022 naar uitkijken. Regisseur Luhrmann maakte al furore op het filmfestival met films als Strictly Ballroom, Moulin Rouge en The Great Gatsby. ELVIS is doorspekt met topacteurs, waaronder Tom Hanks als Colonel Sanders. Elvis Presley wordt gespeeld door Austin Butler.

Ook maken andere grote acteurs hun opwachting als muzieksterren van weleer. Kodi Smit-McPhee (uit The Power of the Dog) speelt Jimmie Rodgers Snow, Kelvin Harrison Jr. verschijnt als B.B. King, Yola is Sister Rosetta Tharpe en model Alton Mason is Little Richard.

5. Moonage Daydream

Een ander veelbelovend project dat in première gaat tijdens Cannes 2022 is Moonage Daydream. Het is een documentaire gemaakt door Brett Morgen, die al eerder Cobain: Montage of Heck maakte. Het wordt de eerste echte docu over de Britse superster David Bowie. Morgen had als enige toestemming om in de persoonlijke beelden (in 16 mm en 35 mm) van Bowie te duiken.

moonage daydream, cannes 2022, david bowie
David Bowie (Afbeelding: Getty)

Daarnaast kreeg hij toegang tot de archieven van de wereldster, waaronder de ‘master recordings’. Ook heeft hij alle andere creatieve aspecten van de Brit uitgelicht, zoals dans, schilderen, beeldhouwen en video- en audiocollage’s. In de docu komen 48 tracks van Bowie voorbij. Vooral voor de audiofiel wordt dit een heerlijke rit: alles is bewerkt en afgemixt in Dolby Atmos. De film komt in september uit.

6. Three Thousand Years of Longing

Een andere grote naam die terugkeert tijdens Cannes 2022 is regisseur George Miller, die niet alleen bekend werd door de eerste Mad Max-films, maar ook de spectaculaire film Mad Max: Fury Road maakte. Laatstgenoemde film kwam in eerste instantie uit op het Filmfestival van Cannes in 2015.

Three Thousand Years of Longing, cannes 2022, films, première
Idris Elba and Tilda Swinton in Three Thousand Years of Longing (Afbeelding: Getty)

Ditmaal heeft de regisseur Three Thousand Years of Longing gemaakt en die film is tien jaar in productie geweest. Het gaat om een dame (gespeeld door de immer fantastische Tilda Swinton) die een Djinn tegenkomt (een Arabisch magisch wezen, gespeeld door Idris Elba). Hij geeft haar, zoals gebruikelijk, drie wensen in ruil voor zijn vrijheid. Maar in de film worden ook filosofische onderwerpen aangestipt: is het wensen van liefde van een ander écht een wens of eigenlijk dwang?

Cannes 2022 belooft dus weer een heerlijke onderdompeling te worden in cinema. En mijn god wat hebben we dat gemist.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.