Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Eten & Drinken 14 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

Briketten of houtskool? Dit is de beste brandstof voor je barbecue

Als je gaat barbecueën, moet je een hoop keuzes maken. Wat ga je op de grill gooien en welke bijgerechten zet je op tafel? Heel belangrijk, maar er is nog een andere keuze die bepalend is voor het succes van je barbecue, namelijk de brandstof. De meeste gangbare keuzes zijn houtskool en briketten, maar wat is het verschil? En welke optie is het beste? Wij zetten de voor- en nadelen van beiden op een rij.

Laten we maar meteen duidelijk maken dat geen van de twee beter is dan de ander. Of je houtskool of briketten gebruikt, is volledig afhankelijk van je barbecue-plannen. Beide brandstoffen zijn namelijk behoorlijk verschillend en hebben hun eigen plus- en minpunten. Welke je kiest is dus vooral afhankelijk van welk stukje vlees je wil bereiden en op welke manier je dit wil doen.

Verschil tussen briketten en houtskool

Zoals gezegd zijn houtskool en briketten twee behoorlijk verschillende dingen. Om je een beter beeld te geven: eerst even een korte introductie van beide brandstoffen. Als je begrijpt wat je precies in de barbecue gooit, is het al een stuk makkelijker om de juiste keuze te maken.

Wat is houtskool?

Het woord zegt het eigenlijk al. Houtskool is verkoold hout. Dit krijg je door hout te verhitten op een manier dat er beperkt zuurstof kan toetreden. Op deze manier haal je de vluchtige bestanddelen uit het hout. Dit proces wordt pyrolyse genoemd. Wat overblijft is een stof (houtskool dus) die qua samenstelling veel gelijkmatiger is dan hout en daardoor beter brandt.

Houtskool op de barbecue
Houtskool (Afbeelding: Unsplash / Oguz Yagiz)

Wat zijn briketten?

Een briket is een geperste vaste brandstof. Hiervoor kunnen verschillende brandstoffen als basis worden gebruikt. Bij ons zijn houtskool- en kokosbriketten het bekendst omdat deze gebruikt worden voor de barbecue. Briketten zijn dus niet veel meer dan verpulverd en samengeperst houtskool (of kokoskool) gecombineerd met een bindmiddel.

Briketten op de barbecue
Briketten (Afbeelding: Unsplash / Egor Gordeev)

Hoewel houtskool en briketten qua samenstelling sterk overeenkomen, branden ze heel verschillend. Dit is zeer belangrijk om rekening mee te houden als je gaat barbecueën. Beiden vragen een andere benadering en hebben zo hun eigen voor- en nadelen.

Waarom barbecueën op houtskool

Het voordeel van houtskool is dat het een hogere temperatuur kan bereiken dan briketten. Tot wel 700 graden Celsius. Dit maakt houtskool zeer geschikt voor het grillen van dunne stukken vlees. Denk aan een dunne steak die je aan de buitenkant mooi wil dichtschroeien, maar van binnen rosé wil houden. Ook voor hamburgers en saté is houtskool een uitstekende keuze. Dat houtskool snel een hoge temperatuur bereikt heeft echter ook een nadeel, en dat is dat ze sneller opgebrand zijn.

De voordelen van houtskool

+ Snel op temperatuur
+ Kan hogere temperaturen bereiken dan briketten
+ Perfect om dunne stukken vlees op te bereiden

De nadelen van houtskool

– Is sneller opgebrand (dus vaker bijvullen)
– Brandt kort en hevig, dus moeilijker om je barbecue op een constante temperatuur te houden
– Geeft meer as af

Houtskool of briketten barbecue
Briketten zijn zeer geschikt voor grote stukken vlees

Waarom barbecueën op briketten

Het voordeel van briketten is dat ze zeer gelijkmatig heet worden en lang op een constante temperatuur blijven. Briketten zijn hierdoor zeer geschikt als je een hele avond lang wil barbecueën of als je een groot stuk vlees wil garen. Denk aan een prachtige côte de boeuf, maar ook aan langzaam gegaarde gerechten zoals pulled pork. En nadeel van briketten is wel dat het langer duurt voordat ze op temperatuur zijn en dat ze nooit zo heet worden als houtskool.

De voordelen van briketten

+ Blijft lang op een constante temperatuur
+ Hebben een langere brandduur dan houtskool
+ Ideaal om grote stukken vlees langzaam op te garen
+ Geeft niet veel as af

De nadelen van briketten

– Heeft langer nodig om op temperatuur te komen
– Kan niet dezelfde hoge temperatuur bereiken als houtskool

Houtskool of briketten barbecue
Houtskool is ideaal voor burgers (Afbeelding: Unsplash / James Sutton)

Wat heb je nodig? Briketten of houtskool?

Nu je weet wat de verschillen en de voor- en nadelen van briketten en houtskool zijn, kun je de juiste keuze maken. Welke het wordt is dus volledig afhankelijk van wat je allemaal van plan bent. Wil je een dunne bavette garen of een burger grillen, dan is houtskool the way to go. Heb je een avondvullend programma in gedachte met grote stukken vlees, dan is het toch echt beter om briketten in je barbecue te gooien.

5 gezonde barbecue-tips zonder in te boeten aan smaak

Naast de keuze van brandstof, is er ook nog de keuze welke soort barbecue je gaat gebruiken. Dat kan gewoon zo’n lekkere ijzeren bak zijn, maar ook een kamado barbecue. Deze keramische BBQ’s zijn populairder dan ooit en je zult het bekendste model, de Big Green Egg, vast kennen. Er zijn echter ook nog deze Kamado BBQ’s die een stuk betaalbaarder zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.