Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 24 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

9 tips voor onderhoud en schoonmaak van je elektrische fiets

Tijd om je elektrische fiets beter te onderhouden en vergeet het regelmatige schoonmaken ook niet. Negen tips van e-bike experts.

Net als een auto heeft ook jouw fiets onderhoud nodig. Dat wil er nog wel eens bij inschieten, vooral omdat er geen verplichte APK-keuring is.

Tips voor het onderhouden en schoonmaken van je elektrische fiets

We hebben zowel de Belgische fietsenbouwer Cowboy als Bosch e-Bike Systems gevraagd om wat tips gevraagd voor het onderhouden en schoonmaken van jouw elektrische fiets.

De eerste vier tips voor het schoonmaken en onderhouden komen van Cowboy:

1. 1000 kilometer weg getrapt? Check je remblokken

Of eerder al, als je voelt dat je remkracht vermindert. Zie je dat de remblokken versleten zijn, dan doe je er goed aan om nieuwe remblokken op je elektrische fiets te (laten) monteren. Wil je je remblokken frequenter onderhouden? Maak ze dan schoon met een droge doek of een doek met wat alcohol erop. Gebruik geen zeep, want dit zorgt ervoor dat de remblokken over de band gaan glijden en dus de remkracht afneemt.

2. 3500 kilometer in de benen? Onderhoud de riem

Veel elektrische fietsen hebben geen ketting maar een riem, gemaakt van rubber en glasvezel. De riem vraagt weinig onderhoud, maar als de teller de 3500 kilometer aantikt dan raden we aan de riem eens te checken. Fiets je vaak op vieze of zanderige wegen, dan kan je deze check beter al bij 2000 kilometer doen. Vervang de riem van je e-bike als je slijtage of kleine scheurtjes ziet. Controleer ook af en toe de spanning op de riem. Als deze 0,5 tot 1 centimeter meegeeft wanneer je er stevig op drukt, is de spanning in orde. Is dit niet het geval dan kan een fietsenmaker de riem weer voor je aanspannen. Een tussentijdse korte schoonmaakbeurt verlengt de levensduur van de riem. Dit kun je het beste doen met door met een natte doek, een tandenborstel of een spons het vuil van de riem te vegen.

3. 5000 kilometer asfalt gezien? Geef de banden wat extra aandacht

Als je 5000 kilometer op je elektrische fiets hebt afgelegd, wordt het tijd om je banden te controleren; zeker als je vaak op plattelandsweggetjes rijdt. Zie je scheurtjes ontstaan aan de zijkant, dan kan jouw e-bike wel een nieuw bandje gebruiken. En wil je lekke banden voorkomen? Controleer dan regelmatig de bandendruk en pomp je banden op tot 4 bar bij model 2019 of 5 bar bij model 2018 (beide van Cowboy). Hiermee krijg je de optimale luchtdruk om weer verder over het asfalt te vliegen.

4. Poets je elektrische fiets eens op

Wat jouw auto krijgt, verdient jouw e-bike zeker ook: een uitgebreide poetsbeurt. Laat de tuinslang en hogedrukreiniger links liggen en poets de hele fiets op met een licht vochtige doek. Zorg dat er geen water direct op de elektronica, kabels en connectoren komt. En vergeet niet om eerst even de batterij van de elektrische fiets te halen. Een kind kan de was doen.

De volgende tips voor het schoonmaken en onderhouden van je e-bike komen van van Bosch:

5. Bewaar je accu op de juiste temperatuur

Als de batterij van een e-bike langere tijd niet gebruikt wordt, is het zaak deze op de juiste manier op te slaan. Het bewaren van je accu doe je best in een droge ruimte, bij een temperatuur tussen 15 en 20 graden. Bescherm hem ook tegen directe zonnestralen en let op je huidige laadtoestand. Je accu helemaal vol of leeg bewaren is niet aan te raden, want dat zorgt voor meer slijtage. De ideale laadtoestand voor langere opslagtijden bedraagt zo’n 30 tot 60 procent. Als je accu-indicator twee tot drie oplichtende leds aangeeft, zit je goed.

6. Maak een e-bike met zorg schoon

Nu je wat meer thuis zit, vind je waarschijnlijk wel een ideaal moment om je elektrische fiets en accu ook even een schoonmaakbeurt te geven. De eerste stap in het reinigingsproces? Je batterij van de fiets halen. Maak de e-bike vervolgens schoon met een vochtige doek en gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Geef ook de stekkerpolen af en toe een beurt en vet ze licht in met batterijvet of technische vaseline. Gebruik geen gerichte waterstraal of hogedrukspuit, want dat kan schade toebrengen aan de elektronische onderdelen. Komt er toch water in de accuhouder? Geen paniek: dit laat je makkelijk weglopen zodat de contacten kunnen drogen. De contacten zijn voorzien van een laag die het oppervlak beschermt tegen corrosie en slijtage.

7. Opladen doe je zo

Voordat je er weer op uit trekt met je elektrische fiets, wil je natuurlijk wel een volle accu. De batterij opladen doe je het best in een droge omgeving, bij kamertemperatuur. Je mag gerust de laadprocedure onderbreken, Dat is, ongeacht wat veel mensen denken, niet schadelijk voor de accu. Wat wél onherstelbare schade kan toebrengen, is het gebruik van een niet-bijbehorende oplader. Zorg er tot slot ook zeker voor dat je oplaadruimte voorzien is van een rookmelder.

8. Schoonmaken doe je ook preventief

Wellicht kan jouw complete elektrische fiets na enkele weken stilstaan wel een kleine schoonmaakbeurt gebruiken. Daarbij is het niet aan te raden om te wachten tot vuil zich heeft opgehoopt. Haal eerst je accu en displays van je fiets. Vaste gemonteerde displays dek je af met een doek of een stuk folie. Nu kun je beginnen met poetsen. Er bestaan speciale fietsshampoos en -onderhoudsmiddelen, maar als je die niet hebt, krijg je een e-bike met normaal zeepsop of afwasmiddel ook schoon. Let er wel op dat je, net zoals bij het reinigen van je accu, geen middelen gebruikt die te agressief of te sterk ontvettend zijn. En een zachte spons of borstel is je vriend.

9. Smeer ‘m

Voer na het wassen een korte check uit: is de accu goed aangesloten? Werkt de aandrijving van de e-bike naar behoren en reageert het systeem goed op het drukken op knoppen? Zo niet, sluit ze dan opnieuw goed aan. Check, check, dubbelcheck. En is je elektrische fiets weer schoon? Dan hoef je nu alleen nog je fietsketting te voorzien van een verse laag smeer. Zorg er daarbij voor dat er geen smeermiddel op de schijfrem terechtkomt. En je tandwiel mag niet vastplakken. Sproeien waar de ketting vrij loopt, is dus de boodschap. Overtollig vet haal je achteraf weg met een lap of zachte doek.

Check ook: Deze helm in de vorm van een pet verandert het leven van e-bikers

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.