Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 26 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

8 banen die goed verdienen en niet veel stress opleveren

Eerder deelden we al de best betaalde banen van Nederland. Maar eerlijk is eerlijk, bij veel van de banen van dat lijstje komt stress kijken. Een baan als minister-president, CEO, advocaat of vastgoedbelegger is niet stressvrij te noemen. Is die druk niets voor jou? Dit zijn acht banen die wel goed verdienen, maar niet veel stress opleveren.

Goed, een perfecte baan zonder enige vorm van stress bestaat niet. Elke functie of carrièrepad komt met bijbehorende deadlines. Maar er zijn zeker banen die minder stressvol zijn dan die van bijvoorbeeld CEO, waarbij je grote beslissingen maakt.

Banen met weinig stress die goed verdienen

Het bruto modale inkomen wordt door het CPB in 2020 geschat op 36.500 euro. Met de onderstaande banen verdien je beduidend beter. De bedragen die je ziet zijn jaarsalarissen.

1. Actuaris (75.695 euro)

Actuarissen gebruiken wiskunde, statistieken en meer om financiële risico’s te analyseren. Ze werken bijvoorbeeld bij verzekeringsmaatschappijen om modellen te helpen ontwikkelen om het financiële risico en de economische kosten van verschillende situaties, zoals ongevallen, te voorspellen.

2. Econoom (74.694 euro)

Economen doen onderzoek, verzamelen en analyseren gegevens en onderzoeken kwesties die verband houden met economie en economisch beleid. Je kunt zelfstandig werken of voor de overheid of een universiteit. Vanwege hun kennis schrijven economen vaak ook boeken en artikelen.

3. Chemisch ingenieur (64.882 euro)

Chemische ingenieurs passen chemie, biologie en natuurkunde toe om problemen op te lossen bij de productie en het gebruik van verschillende producten. Dat kunnen bijvoorbeeld voedsel, medicijnen, energie en chemicaliën zijn. Als chemisch ingenieur kun je werken in een laboratorium, kantoor of productieomgeving.

4. Optometrist (60.031 euro)

Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes te ontdekken. Hij kan ook een bril en/of contactlenzen aanmeten, en zit daarom tussen de oogarts en opticien in.

5. Politicoloog (60.000 euro)

Als politicoloog kan je goed verdienen. Oké, natuurlijk hangt je salaris af van de instantie waarvoor je gaat werken. Desalniettemin is een startsalaris van 2.725 euro per maand al heel mooi. Het salaris kan wel oplopen tot 5.000 euro per maand. Als politicoloog verdiep je je in politieke systemen, ontwikkelingen en stromingen op nationaal en internationaal vlak.

Ook interessant: Dankzij deze banen kun je ook zonder diploma een goede boterham verdienen

6. Software developer (55.599 euro)

Software developers of ontwikkelaars schrijven en ontwikkelen applicaties en systemen die draaien op computers, tablets en smartphones. Ze kunnen zelfstandig werken of bij een bedrijf in loondienst zijn. Veel ontwikkelaars hebben een bacherlordiploma of hoger, maar het is niet onmogelijk om jezelf te leren coderen.

Door automatisering zijn er bovendien genoeg interessante vacatures te vinden.

7. Technisch schrijver (48.303 euro)

Technische schrijvers zijn gespecialiseerd in het schrijven van technische teksten, bijvoorbeeld bouwplannen, instructiehandleidingen of andere documenten die complexe technische problemen onderzoeken. Een technisch diploma is hiervoor niet altijd nodig. Wel nodig is een prefecte schrijfstijl en een goede kennis van de Nederlandse taal.

8. Engineer Scheepsbouw (45.600 euro)

Een engineer scheepsbouw houdt zich bezig met de planning en het overzicht van werkzaamheden aan bouwwerken in de scheepvaart. Hij houdt zich hier bezig met het gehele bouwproces, en dus ook met de bestaande infrastructuur en het milieu.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.