Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eten & Drinken 19 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Het effect van je dagelijkse kopje koffie op jouw tanden

Drink jij elke ochtend een kop koffie om wakker te worden, en versla je die middagdip met nog een bakkie pleur? Een mondhygiëniste legt uit wat dit nou precies met je tanden doet.

We kunnen niet meer zonder ons ‘zwarte goud’. Samen met water en thee is koffie de meest gedronken drank ter wereld. Maar hoe zit het met het verkleuren van je gebit als je veel koffie wegtikt?

Onze collega’s van Telegraaf vroegen het aan Maryam Nourouzi, mondhygiëniste bij Verwijspraktijk voor tandheelkunde in Amsterdam.

Het effect van koffie op je tanden

Als een witte glimlach jou veel waard is, dan is stoppen met het drinken van koffie geen slecht idee. “Het klopt dat koffie aanslag op de tanden veroorzaakt,” vertelt Maryam. De mondhygiëniste legt uit dat het verkleuren van je tanden twee verschillende oorzaken heeft. “Er zijn twee soorten verkleuringen. Inwendige verkleuringen hebben te maken met de opbouw van de tanden en kiezen en zijn deels erfelijk bepaald. Die bepalen de standaardkleur van je tanden en hoe snel die verandert.”

Maar er zijn ook uitwendige verkleuringen. Deze ontstaan door het eten of drinken van bepaalde producten, waaronder koffie. Ook wijn, thee, chocolade en dropjes kunnen jouw tandpasta-glimlach in gevaar brengen. Dat komt doordat al deze producten de stof tannine bevatten. Tannine zorgt voor verkleurde tanden als jij tandsteen op jouw tanden hebt, en tandsteen ontstaat weer door het slecht of onregelmatig poetsen.

Verband tussen hartritmestoornissen en koffie? Onderzoek legt uit

Het beste wat je tegen tandverkleuring kunt doen, is simpelweg je gebit goed onderhouden. Oftewel: ouderwets poetsen. Hierdoor verwijder je plak en voorkom je tandsteen. Maryam raadt met klem aan om voor een elektrische tandenborstel te gaan, mocht je die nog niet gebruiken.

Hoeveel kopjes koffie per dag?

Bij hoeveel kopjes de alarmbellen afgaan, kan Maryam niet vertellen. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel kopjes koffie je kunt drinken zonder je witte tanden te verliezen. Dit hangt ook samen met de inwendige verkleuringen van je tanden en verschilt dus per persoon”, laat de mondhygiëniste weten.

Wat we wel weten, is dat een tot drie kopjes koffie verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Zo verlaagt koffie het risico op hart- en vaatziekten, en kan de drank helpen om extra vet verbranden. Dat is toch mooi meegenomen als je wat kilo’s kwijt wilt.

Wil je door dit nieuws juist volledig stoppen met het drinken van je dagelijkse portie cafeïne? Bereid je dan voor op deze ontwenningsverschijnselen.

Koffie en wetenschap: 4 onderzoeken waar je écht iets aan hebt

Telegraaf

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.