Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Afvallen met chocolade klinkt té mooi, maar dit zegt de wetenschap

Afvallen kan op veel verschillende manieren, zoek iets dat bij je past. Maar helpt het eten van chocolade ook? Zou handig zijn tijdens de feestdagen. Iemand met een een gezond verstand verzint dit niet, maar wetenschappelijke onderzoeken laten toch echt zien dat er een kern van waarheid in zit. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om witte of melkchocolade, maar om het pure spul met minimaal 70 procent cacao.

Onderzoekers weten al langer dat er flavonoïden in chocolade zitten, die goed zijn voor je bloedsomloop (onderzoek) en kunnen zorgen voor een lagere bloeddruk (onderzoek). Maar sinds kort lijkt de wetenschap steeds meer van overtuigd van het feit dat chocolade helpt bij het afvallen. Al zitten er natuurlijk wel kanttekeningen bij de onderzoeken.

Afvallen met chocolade

Hoe zit het nou precies? Welnu, chocolade bevat oligomere proanthocyanidinen. Dat zijn flavonoïden met een krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteit, die volgens onderzoek diabetes en overgewicht verminderen.

Ook is er een onderzoek dat het verband aantoont tussen het eten van pure chocolade en een gevoel van volheid. Handig tijdens het afvallen, zou je zeggen. Een ander onderzoek wijst uit dat mensen die chocolade eten een lager BMI (body mass index) hebben dan niet-chocoladegebruikers. Dezelfde studie toonde ook aan dat ‘s werelds favoriete zoetigheid de kans op een hartaanval of beroerte kan verkleinen.

Kanttekeningen bij het eten van chocola voor gewichtsverlies

  • Onderzoeken naar oligomere proanthocyanidinen en afvallen zijn tot nu toe alleen uitgevoerd op muizen.
  • Het onderzoek over het hongergevoel gaat over pure chocolade in vergelijking met andere zoete snacks.
  • In het onderzoek naar BMI kwam het eten van chocolade als nevenresultaat naar boven. Maar de portie chocolade die werd toegediend aan de helft van de deelnemers was niet groot genoeg voor onomstotelijk bewijs.

Het doet ons pijn om te zeggen, maar het valt niet met zekerheid te zeggen dat chocolade helpt bij het afvallen. Ook al doen de onderzoeken misschien anders vermoeden. Dit betekent overigens niet dat je de zoetigheid helemaal niet kunt eten in je strijd tegen overgewicht. Volledige chocoladeletters weghakken helpt in ieder geval niet.

Manieren om cacao toe te voegen aan je caloriearme dieet

Of chocolade nou wel of niet helpt tijdens het afvallen, de gezonde stoffen in cacao verdwijnen niet. Vier manieren om cacao toe te voegen aan je caloriearme dieet.

  • Een klein stukje chocolade na je maaltijd, voor je bevredigende moment van zoetigheid. Eén blokje (7 gram) bevat 37 calorieën.
  • Chocolademelk van ongezoete cacaopoeder en plantaardige melk.
  • Choco-eiwitpoeder door je caloriearme shake.
  • Een paar pure chocoladedruppels door je warme havermoutpap. Deze smelten en geven de havermoutpap een heerlijke smaak.

Lees hier hoe de Tesla dit jaar de chocolate chip 80 jaar na uitvinding perfectioneerde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.