Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

De eerste Netflix Original ooit verdwijnt in november definitief

We willen je even een Netflix Original uit 2012 tippen. De eerste ooit, om precies te zijn. De Noors-Amerikaanse serie Lilyhammer, met Steven Van Zandt uit The Sopranos in de hoofdrol, verdwijnt namelijk van de streamingdienst.

Dat het op Netflix een komen en gaan is van films en series, mag geen nieuws meer heten. Maar normaal gesproken zijn het alleen aangekochte titels met een beperkte licentie die verdwijnen. Nu voor het eerst een Original.

Lilyhammer, de eerste Netflix Original ooit

Lilyhammer is de eerste Netflix Original ooit. Yep, de serie stamt nog uit een tijd voor House of Cards, Orange is the New Black, Narcos en Making a Murderer. Het met donkere humor doorspekte verhaal speelt zich af rond Frank Tagliano, een Amerikaanse maffioso die onder de naam Giovanni ‘Johnny’ Henriksen een nieuw leven probeert op te bouwen in de Noorse stad Lillehammer.

De heerlijk stereotype maffioso heeft een getuigenis afgelegd tegen een maffiabaas en wordt daardoor beschermd door de FBI. Hij heeft een nieuwe identiteit gekregen en kiest Lillehammer al woonplaats, omdat hij in 1992 zo van de Olympische Winterspelen genoot. Maar waar Johnny een bruisende stad verwacht, komt hij terecht in een koud, stil dorp waar weinig gebeurt. In Lilyhammer zie je hem op zijn manier integreren in deze omgeving met overfeministische gebruiken. Dat gaat van een hilarische integratiecursus al vrij snel naar een nachtclub, die hij langzaam maar zeker overneemt.

Serie met Sopranos-legende verdwijnt definitief

De hoofdrol in de eerste Netflix Original ooit wordt geniaal ingevuld door Steven Van Zandt, die Silvio Dante speelt in The Sopranos. In totaal zijn er drie seizoenen van Lilyhammer, met acht afleveringen per seizoen. Je hebt nog tot 21 november om de komische serie te kijken. Absolute aanrader, al kijk je alleen het eerste seizoen.

lilyhammer, eerste netflix original ooit, verdwijnt, serie, sopranos
Steven Van Zandt als Giovanni ‘Johnny’ Henriksen (Afbeelding: Netflix)

Waarom de eerste Netflix Original ooit verdwijnt? Welnu, de serie kwam tot stand in samenwerking met de Noorse omroep NRK 1. Hoewel Lilyhammer het label Original droeg, waren er toch licentieovereenkomsten. Blijkbaar voor tien jaar, gezien de show in 2012 in première ging en in 2022 verdwijnt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.