Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dune is terug: internet gaat los op onherkenbare Elvis-ster

Na anderhalf jaar wachten is het dan eindelijk zover: de eerste trailer voor Dune: Part Two! Alles wijst erop dat Denis Villeneuve het onmogelijke voor elkaar gaat krijgen. Het internet reageert lyrisch.

De Dune-boeken worden vaak onverfilmbaar genoemd. Dat betekent overigens niet dat filmmakers het door de jaren heen niet geprobeerd hebben, met zoals in het geval van de beruchte versie van Alejandro Jodorowsky soms peperdure fiasco’s als resultaat.

De magie van Denis Villeneuve

Toch is de klus geklaard. Althans, half. In 2021 kwam Dune: Part One uit, een gloednieuwe adaptatie van Denis Villeneuve. Als iemand het werk van Frank Herbert tot leven zou kunnen brengen, dan is Villeneuve het wel.

De Canadese filmmaker is misschien wel de beste, of op zijn minst een van de meest consistente filmregisseurs van dit moment. Van de topthrillers Sicario en Prisoners tot de scifi-parel Arrival: het CV van de beste man zit tjokvol topfilms. We moeten ‘m nog op een eerste flater betrappen.

Dune: Part Two

Maar goede, Villeneuve is er nog niet, wat Dune betreft. 3 november komt Dune: Part Two naar de bioscopen. De tweede helft van zijn adaptatie van het iconische sciencefiction-boek van Frank Herbert. Timothée Chalamet keert terug als Paul Atreides, zoon van wijlen hertog Leto Atreides (Oscar Isaac), die nu ondergedoken leeft tussen de inheemse Fremen-stammen van Arraki, waar hij schuilt voor de oude vijand van zijn familie, House Harkonnen.

Nieuwe gezichten

De trailer presenteert naast oude bekenden zoals Stellan Skarsgård, Chalamet en Zendaya ook nieuwe gezichten. Zo zal Florence Pugh, die anno 2023 voor je gevoel in praktisch elke film zit, een grote rol gaan spelen in het tweede deel. Ook is Austin ‘Elvis’ Butler van de partij. Hij speelt Feyd-Rautha Harkonnen, één van de vijanden van Pauls familie. En oh ja, vergeet de kers op de taart niet: Christopher Walken.

Enthousiaste reacties

Denis Villeneuve trekt dus opnieuw een absurd blik vol talent open, maar gaat het ook een waardige opvolger van Dune: Part One opleveren? Daar gaan we pas in november achter komen, maar de eerste trailer voor Dune: Part Two belooft in ieder geval al veel goeds. De Canadese regisseur hoeft ‘enkel’ de lijn door te zetten van de eerste film. Met zijn track record moet dat wel goed komen, toch?

Het internet reageert in ieder geval uitermate positief op de eerste trailer voor Dune: Part Two. Sterker nog: men is razend enthousiast. Vooral de opmerkingen van fans die het origineel gelezen hebben vallen op. Zij merken namelijk steevast op dat de nieuwe beelden en omgevingen verrassend trouw aan het bronmateriaal lijken te zijn. Wat wil je nog meer? Check hieronder een greep uit de eerste reacties:

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.