Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

BMW ziet absurde toename in winst en jij kunt mee profiteren

Meer winst nodig? Gewoon duurdere dingen verkopen. Zo simpel kan het zijn, weet nu ook BMW, dat meer dan 5 miljard meer overhoudt dan voorheen. Toch is het toekomstbeeld niet louter rooskleurig.

Mocht je aandelen in BMW hebben of willen kopen, dan kun jij nu mee profiteren dankzij een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 2 miljard euro.

BMW boekt tot 5,4 miljard meer winst

Het Duitse autoconcern BMW heeft in het eerste kwartaal van dit jaar in ieder geval flink meer winst geboekt. De fabrikant profiteerde daarbij van sterke verkopen van zijn duurste modellen en prijsverhogingen, waarmee een zwakkere vraag naar zijn goedkopere instapmodellen werd opgevangen.

Aandeleninkoopprogramma van 2 miljard

De winst, voor belastingen en rentebetalingen, nam toe met bijna 60 procent tot 5,4 miljard euro. De winst van BMW werd daarbij gestimuleerd door zijn Chinese onderneming BMW Brilliance Automotive, waarin het eind 2022 een meerderheidsbelang verwierf. Om de aandeelhouders te belonen, kondigde BMW ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 2 miljard euro. Lees meer over het nieuwe share buyback-programma.

Fabrikanten van luxe-auto’s hebben bewezen beter bestand te zijn tegen de impact van een vertragende wereldwijde vraag, aanhoudende inflatie en hogere grondstofkosten. Ondanks dat de knelpunten in de toeleveringsketen afnemen, hebben BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen nog steeds aanzienlijke achterstanden in het orderboek die moeten worden weggewerkt.

Geen rooskleurig vooruitzicht

Nu de productie normaliseert en er meer auto’s op de markt komen, worden autofabrikanten wel geconfronteerd met het vooruitzicht dat de verkoopprijzen mogelijk weer zullen dalen. Zo heeft de Amerikaanse autofabrikant Tesla dit jaar al meerdere prijsverlagingen van zijn modellen doorgevoerd om de vraag aan te jagen.

Tegelijkertijd zou de vraag naar auto’s kunnen afnemen als de wereldeconomie blijft verzwakken. Topman Oliver Zipse van BMW heeft gezegd dat hij verwacht dat de wereldmarkten enigszins zullen afkoelen, maar dat de stijgende verkoop van de duurste modellen van het bedrijf de stijging van de materiaal- en transportkosten zal compenseren.

Of je ook echt een BMW wil rijden, is een tweede. Althans, als je graag slim wil overkomen. Lees hoe het Duitse automerk scoort in een onderzoek naar het IQ van verschillende autorijders. Je voelt hem vast al aankomen, niet bijster hoog.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.