Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Gaat een munt van 1 biljoen ons van inflatie redden?

Een munt van 1 biljoen dollar zou kunnen voorkomen dat de Amerikaanse overheid failliet wordt verklaard, zonder de inflatie te verergeren. Althans, dat stelt Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Hij ziet dit stukje economische magie als de oplossing voor de schuldencrisis.

Amerika stevent op een economische crisis af. Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen voor enorme financiële problemen als het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid in mei 2023 niet wordt verhoogd. De kas van de overheid is simpelweg bijna leeg. Democraten en Republikeinen zijn onderling aan het steggelen over een oplossing en blokkeren alle voorstellen van de tegenpartij. Maar het is allemaal zo ingewikkeld niet, als het aan Paul Krugman ligt.

Munt van 1 biljoen tegen crisis en inflatie

Het idee achter de in het verleden al veelbesproken munt is dat het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn bevoegdheid gebruikt om platina munten te slaan en één exemplaar met een nominale waarde van 1 biljoen dollar maakt. Deze wordt dan op de rekening van de Federal Reserve (centrale bank van Amerika) gestort om rekeningen te betalen, terwijl de wetgevers in een impasse blijven over het opheffen van het schuldenplafond.

paul krugman, platina munt van 1 biljoen dollar, schuldencrisis, amerika, fed
(Afbeelding: Wikimedia)

Verschillende economen hebben een munt van 1 biljoen dollar bekritiseerd als “onwerkbaar” en een “onrealistische oplossing die de inflatie zou kunnen verergeren”. Krugman stelt het tegenovergestelde in een Twitter-thread.

Ondertussen komt de geplande deadline van de Amerikaanse schuld steeds dichterbij, en tekenen van vooruitgang om de schuld op te heffen zijn er niet. Yellen stelt dat de regering zonder geld kan komen te zitten en al op 1 juni in een economische crisis kan belanden, die gevolgen heeft voor de hele wereldeconomie.

‘Niemand wil de wereldeconomie vernietigen’

Krugman vermoedt dat de Amerikaanse regering eerder staatsobligaties uitgeeft om wanbetaling te voorkomen dan een munt van 1 biljoen dollar slaat. “Maar zoals ik al zei, mensen die echt beter zouden moeten weten, vergissen zich hier voortdurend in en stellen zich voor dat de munt inflatie bevorderend zou zijn”, twitterde hij.

De Nobelprijswinnaar erkende ook beweringen dat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, geen munt van 1 biljoen zou accepteren of dat het Hooggerechtshof de uitgifte van premie-obligaties zou blokkeren. “Maar mijn gok is dat niemand de man wil zijn die de wereldeconomie vernietigt”, voegde hij eraan toe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.