Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dune: Part Two schrijft filmgeschiedenis met absurde eerste reacties

Het lijkt er sterk op dat de beste film van 2024 nu al op de stoep staat. De eerste reacties op Dune: Part Two zijn overweldigend positief, en dat is nog een understatement. Sterker nog: Denis Villeneuve lijkt zijn magnum opus af te gaan leveren.

Op 29 februari maakt Dune: Part Two zijn debuut in de Nederlandse bioscopen. Krap een half jaartje na de originele releasedatum van afgelopen herfst.

Eerste reacties op Dune: Part Two

Waar fans nog een paar weken geduld moeten hebben, kregen critici afgelopen week al de kans om het scifi-epos te checken. Ze mogen pas aankomende woensdag hun recensies publiceren, dus een Rotten Tomatoes-score blijft nog even uit, maar de eerste algemene reacties zijn wel al op Twitter te vinden.

Na Madame Web lijkt elke nieuwe film een meesterwerk, maar het lijkt erop dat regisseur Denis Villeneuve na de eerste Dune opnieuw in de roos schiet. Woorden als ‘perfect’ en ‘meesterwerk’ vliegen je om de oren als je de eerste reacties van recensenten leest.

Sterker nog, de blockbuster wordt het magnum opus van de Canadese filmmaker genoemd. Dat zegt wat, gezien zijn haast absurd consistente oeuvre. De beste man just doesn’t miss. Men durft de film zelfs beter dan Empire Strikes Back en The Dark Knight te noemen. Oftewel: hier wordt filmgeschiedenis geschreven.

Topmuziek en zeldzame kritiek

Naast het regiewerk wordt ook de muziek van Dune: Part Two continu geprezen. De soundtrack komt opnieuw uit de koker van Hans Zimmer, met volgens critici een “magische kijkervaring” als resultaat.

Velen merken tevens op dat de tweede Dune wat hen betreft zo nog een uur langer had mogen duren, ondanks de al fikse speelduur van 160 minuten. Alle set-up van het eerste deel lijkt zich nu dus uit te gaan betalen: critici beloven meer actie, meer tempo en een climax waar je U tegen zegt. Oftewel: verplichte bioscoop-kost!

Na lang zoeken hebben we overigens één minder enthousiaste eerste reactie kunnen vinden. Ook filmcolumnist Scott Mendelson is eigenlijk hartstikke enthousiast, maar merkt wel op dat de film na negentig minuten aan momentum inboet.

Als dat de enige kritiek is die we kunnen vinden, dan weet je dat we inderdaad alvast voorzichtig van een meesterwerk kunnen spreken.

Bioscoopdebuut in Nederland

Woensdag kunnen we iets zekerder van onze zaak zijn, want dan komen de volledige recensies uit, met dus de ongezouten en gedetailleerde mening van alle critici.

Een mening die je vooral mag gaan negeren, want op 29 februari kun je zelf een oordeel gaan vellen. Vanaf dan draait Dune: Part Two in de Nederlandse bioscopen. Nu al trek in een spectaculaire film? Check dan ook de oorlogsfilm die op dit moment Netflix aan het veroveren is. Of begin alvast de toffe eerste Dune-set van LEGO te bouwen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.