Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 26 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Disney+-hit Marvel’s WandaVision moet record weer inleveren

Marvel Studios zette de afgelopen jaar met het MCU al een ongekend stuk filmgeschiedenis neer. Unprecedented, zoals ze dat in het Engels zeggen. Meer dan twintig films die met elkaar verbonden zijn en naar een epische climax toewerken. Het bezorgde Disney een lucratief bioscoopjaar dat niet snel herhaald gaat worden. Een nieuw hoofdstuk begint met WandaVision op Disney+.

Marvel Studios-baas Kevin Feige begint met Phase 4 weer opnieuw. Een nieuwe waslijst aan superheldenfilms staat al op de planning, maar daar blijft het dit keer niet bij. Het MCU wordt namelijk ook uitgebreid met series op Disney+. Shows die net zo belangrijk zijn en worden als de films.

WandaVision scoort op Disney+

De eerste ging eerder deze maand al van start. Dan hebben we het over WandaVision, een show over The Scarlet Witch en Vision. In plaats van het succesvolle filmrecept in een serie-jasje te gieten, heeft Marvel Studios een risico genomen door voor een bijzonder soort sitcom-setting te kiezen.

Desondanks heeft de studio opnieuw goud in handen. Vorige week schreven we nog dat WandaVision een record heeft gebroken: het was namelijk de best beoordeelde Marvel-film of serie ooit op Rotten Tomatoes, een site die recensies van zowel critici als consumenten verzamelt.

Record op Rotten Tomatoes inleveren

Met de nadruk op ‘was’. Vorige week stond de teller op 97 procent, waarmee de serie zelfs recordhouder Black Panther wist te verslaan. Deze week bewijst dat een serie toch een ander beestje is, want elke aflevering moet er natuurlijk weer gescoord worden en de aandacht van fans vastgehouden worden. Oftewel, de score wil nog wel eens fluctueren.

Nu er meer recensies verwerkt zijn is de score van WandaVision dan ook gedaald. De Disney+-show moet het nu met een topscore van 94 procent doen. Daarmee staat de serie gelijk met Iron Man en Avengers: Endgame. Alsnog een fantastische prestatie, maar Black Panther heeft de troon toch weer bestegen.

Black Panther heeft na 517 reviews een score van 96 procent bij critici. Slechts 19 van die recensies bestempelt de film als “Rotten”, een onvoldoende. WandaVision heeft na 146 films al 12 keer die stempel moeten incasseren.

En de consumenten-score dan?

Ook bij de ‘normale’ consument doet de show het iets slechter. Nou ja, schrap ‘iets’ maar. Bij fans scoort de show 70 procent, na 1500 recensies van kijkers. Daarmee staat de serie op de twintigste plek van alle Marvel-films en series binnen het MCU. Black Panther? Die moet het doen met 79 procent.

De topscoorder? Spider-Man: Far From Home, met 95 procent. Zo zie je maar weer: wat critici als ‘goed’ zien is heel iets anders dan waar consumenten het meeste van genieten.

RT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.