Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Hitserie WandaVision breekt Marvel-record (en verslaat alle films)

Afgelopen vrijdag brak een nieuw tijdperk aan voor het Marvel Cinematic Universe (MCU). Kevin Feige, de architect achter de succesvolle films, breidt zijn imperium nu ook uit op Disney+. Daar ging namelijk WandaVision in première.

Dat is een gloednieuwe Marvel-serie die net zo belangrijk is als de films. In tegenstelling tot de Marvel-series op Netflix, die een ondergeschikte rol hadden in het totaalplaatje. Dat pakt Feige nu anders aan: de Disney+-series zijn essentiële hoofdstukken in het Marvel Cinematic Universe. Nieuwe superhelden worden daar geïntroduceerd alvorens ze op het witte doek verschijnen, en de verhalen van de films gaan daar verder.

WandaVision breekt Marvel-record

Ambitieuze plannen dus, en die hadden niet beter van start kunnen gaan. WandaVision is namelijk een grote hit. Het avontuur van Vision en de Scarlet Witch is namelijk nu al de best scorende MCU-project op Rotten Tomatoes (RT). Rotten Tomatoes verzamelt recensies van critici, journalisten en recensenten.

Na meer dan 125 recensies staat de teller op een absolute topscore van 97 procent. Daarmee heeft de Marvel-serie de vorige recordhouder van de troon gestoten, Black Panther. Die film heeft een score van 96 procent op Rotten Tomatoes. Daarmee zie je ook meteen dat de vreugde van korte duur zou kunnen zijn. Een paar zwakkere afleveringen en WandaVision zou zomaar alsnog onder het meesterwerk van Chadwick Boseman kunnen eindigen.

Risico

Kevin Feige en Co. zijn in ieder geval ijzersterk begonnen. Als de hele serie die niveau vol kan worden gehouden dan heeft Disney+ na The Mandalorian opnieuw een topserie in handen. De output van die streamingdienst ligt vele malen lager dan die van Netflix, maar dit lijkt een typisch gevalletje kwaliteit boven kwantiteit te gaan worden.

WandaVision volgt Vision en Wanda Maximoff, die na hun avonturen in de Avengers-films een normaal burgelijk bestaan proberen op te bouwen. De Disney+-serie neemt risico’s door er geen typisch Marvel-sausje over te gieten. In plaats daarvan begint de serie juist als een volstrekt originele en duistere ode aan klassieke sitcoms.

Die creatieve aanpak verklaart waarschijnlijk ook dat de serie onder consumenten een stuk lager scoort, met een gemiddelde score van 81 procent. Fans die op hersenloos superhelden-spektakelwerk rekenen komen van een koude kermis thuis.

Phase 4 is begonnen op Disney+

Tevens is de serie het allereerste hoofdstuk van Phase 4, een nieuw tijdperk voor het Marvel Cinematic Universe. Gelukkig zijn er voor deze series geen bioscoopschermen nodig, dus Marvel Studios kan gewoon doorgaan op Disney+. Al is het de vraag of men qua verhaallijn niet in de knel gaat komen als de bioscoopfilms maar uitgesteld moeten blijven worden. Gelukkig is Black Widow een prequel.

Na WandaVision gaat The Falcon and the Winter Soldier van start, in maart dit jaar. Vervolgens begint de Marvel-serie Loki in mei en ergens later dit jaar kun je ook op de bijzondere serie What If… ? rekenen. Hopelijk gaan die titels WandaVision achterna, al ligt de lat verschrikkelijk hoog. Één ding is echter duidelijk: 2021 is prachtig begonnen voor Marvel.

RT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.