Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Disney overdondert Star Wars-fans en journalisten met werkende lightsaber

Star Wars werkt zo goed mede doordat de fantasie zo aanstekelijk is. Erg zwartwit goed en kwaad, veel explosies, en natuurlijk lightsabers. Fictie? Niet meer, als het aan Disney ligt.

Je zit er zo in, of je nou vier of vijftig jaar oud bent. Wie wil er nou niet met een lightsaber rondrennen. Niet voor niks zijn er al talloze plastic speelgoed-varianten van het iconische wapen uitgebracht.

Lightsaber: de eeuwige fascinatie

Sommige fans pakken het serieuzer aan. Er zijn bedrijfjes die zich specialiseren in het bouwen van peperdure replica’s van lightsabers uit de films. Dan hebben we het over duizenden euro’s.

Ondertussen zijn er ook hobbyisten die werkende lightsabers proberen te bouwen. Of althans, zover dat mogelijk is. Met vaak levensgevaarlijke experimenten als gevolg.

Disney zit ook niet stil. Het bedrijf heeft de Star Wars-franchise al sinds 2012 in handen, maar begint dankzij het succes van The Mandalorian eigenlijk nu pas echt met scoren.

Disney onthult echt exemplaar

Sterker nog, eerder deze week toonde Josh D’amaro, voorzitter van Disney Parks, tijdens een online call voor de nieuwe Avengers Campus die in juni geopend wordt een werkende lightsaber. Geen speelgoed, maar de real deal.

Of althans, dat is wat Disney beweert. Er is geen videomateriaal van beschikbaar. Enkel het handjevol aanwezige journalisten hebben het kunnen aanschouwen. Maar de entertainmentgigant beweert met technologische doorbraken de decennia oude droom van Star Wars-fans te hebben gerealiseerd.

En de aanwezige journalisten? Die zijn even lyrisch:

Oud patent verklapt de truc

Het zwaard komt dus daadwerkelijk uit de huls zetten, net zoals in de films. Fans gingen vervolgens compleet wild online. Hoe het werkt? Dat blijft een kwestie van afwachten, tot Disney klaar is om het hebbeding echt aan de fans te verkopen. Of, meer voor de hand liggend, de lightsaber tijdens shows in de pretparken van het bedrijf gebruikt kan gaan worden.

In de tussentijd zijn er echter wel hints te vinden. Het wapen dat Josh D’amaro in zijn handen had lijkt direct gebaseerd te zijn op een patent van Disney dat al in 2018 opdook. Via de voorgaande link kun je het geheel bewonderen, maar dan zie je dit soort beelden:

Disney Star Wars Lightsaber
Het patent (Afbeelding: Disney)

Daar wordt je niet veel wijzer van, maar gelukkig hebben we VR-ontwikkelaar Ben Ridout nog. Hij heeft bovenstaande patent doorspit, en op basis van die informatie een aantal animaties in elkaar geflanst:

Star Wars-fans, ga sparen!

Innovatief is het sowieso, maar voorlopig blijft de ambitieuze lightsaber van Disney een groot mysterie. Hopelijk krijgen we snel officiële beelden te zien. Star Wars-fans kunnen in ieder geval alvast met één ding beginnen: sparen. Of het nou voor de ongetwijfeld peperdure lightsaber zelf is, of voor Disneyland-tickets. Overigens heeft het bedrijf met wat het de Imagineers noemt een gigantisch team dat aan dit soort innovatie werkt, waarover je op Disney+ een intrigerende docuserie genaamd Disneys Imagineers kunt checken.

Lightsaber Obi-Wan Kenobi levert recordbedrag op tijdens veiling

WANT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.