Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 30 dec 2019

Lightsaber: Fans bouwen ‘s werelds eerste protosaber uit Star Wars

Het is de ultieme droom van elke Star Wars fan om zelf met een lightsaber rond te rennen. Dat beseffen Lucasfilm en Disney ook maar al te goed. De merchandise rondom de populaire franchise vliegt je om de oren.

Star Wars lightsabers: de protosaber

De ene lightsaber licht echt op, de ander maakt geluiden uit de films. Je kunt ze in alle soorten en maten krijgen, van betaalbare schoencadeautjes tot peperdure replica’s die niet van de ‘echte’ exemplaren te onderscheiden zijn. Diehard fans maken er een kunst van.

De eerste lightsabers in het Star Wars universum bevatten net zoals de latere modellen een kristal. De energiebron bevond zich echter niet in de lightsaber zelf, maar in een soort batterij die Jedi op hun rug droegen. Die generatie lichtzwaarden wordt ook wel ‘protosaber’ genoemd. Een prototype van de latere lightsaber.

De unit die Jedi op hun rug droegen maakt het voor fans van de films iets haalbaarder om zelf een exemplaar in elkaar te sleutelen. Dat is de mannen van het YouTube kanaal The Hacksmith dan ook gelukt. Zij hebben ‘s werelds eerste werkende protosaber gebouwd.

Levensgevaarlijke stofzuiger

Het resultaat heeft wat weg van een stofzuiger, maar dat mag de pret niet drukken. Het is een prestatie van formaat die diehard fans een stapje dichterbij hun droom brengt.

Star Wars lightsabers: de protosaber
Bron: Hacksmith Industries

Het zwaard zelf brandt echt, op levensgevaarlijke wijze. Hetzelfde geldt voor de energiebron: die genereert zoveel warmte dat het brandwonden op kan leveren.

Voorlopig zul je deze oorspronkelijke lightsaber dan ook voorlopig niet in je lokale speelgoedwinkel vinden. Dat maakt de onderstaande video er echter niet minder intrigerend op!

?Check ook: 5 Star Wars boeken en comics die je moet checken na The Rise of Skywalker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lightsaber: Fans bouwen ‘s werelds eerste protosaber uit Star Wars
Sluiten