Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Actiefilm Crazy Samurai maakt indruk met 77 minuten lange vechtscène

We publiceerden deze week de complete lijst van alle zeventig films die in 2021 naar Netflix komen. Absurd. Hoe val je als reguliere bioscoopfilm nog op tussen al dat streaminggeweld? Het antwoord: iets unieks doen waar filmliefhebbers niet omheen kunnen. Opvallen door iets unieks te doen, en je daar volledig met marketing op storten. Maak kennis met Crazy Samurai: 400 vs. 1.

Dat is ook wat Tak Sakuguchi heeft begrepen. Een naam die de doorsnee consument misschien niet zoveel zegt, maar de beste man is een grote naam onder fans van de betere martial arts-film. Je kunt de Japanner gerust een icoon noemen. Hij staat bekend om keiharde samoeraifilms vol bloederige vechtscènes. Films die je niet om het verhaal hoeft te kijken, zullen we maar zeggen.

Crazy Samurai: 400 vs. 1

De martial arts-expert speelt dit jaar in een opvalende film, genaamd Crazy Samurai: 400 vs. 1. Alsof die titel al niet genoeg is om de aandacht van samoerai-fans te checken, heeft Sakuguchi nog een merkwaardig wapenfeit. De samoeraifilm bevat namelijk een vechtscène die maar liefst 77 minuten duurt. Geheel opgenomen in één take, zonder knipjes of andere trucjes. De complete film duurt 92 minuten, dus je kunt praktisch op een en al actie rekenen.

77 minuten vechten in één take

Het bijbehorende persbericht legt daar dan ook de nadruk op: “Het hoogtepunt van deze buitengewone film is een actiescène van 77 minuten die is opgenomen in één doorlopende opname, een ‘marathongevecht dat wedijvert met alle ooit gefilmde’ (Forbes). Regisseur Yuji Shimomura (Death Trance, Re: Born) heeft een epische prestatie neergezet met actiechoreografie voor Sakaguchi, die de meest legendarische zwaardvechter van Japan speelt: Miyamoto Musashi (1584-1645), een krijger die ongeslagen was na minstens 60 gedocumenteerde duels. Nu is hij toe aan zijn moeilijkste gevecht tot nu toe.”

Hinderlaag en release

Niet dat het verhaal je na dergelijke claims nog wat uitmaakt, maar ook Crazy Samurai: 400 vs. 1 kan niet zonder synopsis. “Wanneer een meestersamoerai arriveert om te duelleren met de in ongenade gevallen Yoshioka dojo, belandt hij in een hinderlaag. In een verbluffende vechtscène van één take vecht Miyamoto Musashi (Sakaguchi) voor zijn leven tegen 400 krijgers en verdient hij een plaats in de geschiedenis als de Crazy Samurai Musashi.”

Nu is de grote vraag: waar kunnen we dit spectaculaire stukje filmgeschiedenis gaan aanschouwen? In de Verenigde Staten kunnen ze Crazy Samurai: 400 vs. 1 al op 12 februari checken op de martial-arts streamingdienst HI-YAH! (geen grap). In Nederland zullen we nog even moeten wachten op de digitale en fysieke release. Die zal plaatsvinden op 2 maart. Zolang je maar niet op Oscar-materiaal rekent lijkt het erop dat fans van het betere vechtwerk op een spectaculaire achtbaanrit kunnen rekenen. Perfect voor filmfans die 1917 valsspelen vonden.

Crazy Samurai 400 vs 1 Film
(Bron: Well Go USA Entertainment)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.