Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Films & Series 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

De geheimen achter 1917 onthuld: zo houden filmmakers je voor de gek

De Oscar voor beste film ging 1917 aan de neus voorbij, maar de film won wel de gouden beeldjes voor beste camerawerk, beste visuele effecten en beste geluidsmix. Vooral die eerste twee zijn meer dan terecht. 1917 doet een aantal dingen die we niet vaak zien en weet de kijker op bijzondere wijze voor de gek te houden. Hoe ze dat precies doen, ontdek je in dit artikel.

Het unieke aan 1917 is dat het lijkt alsof de film één lang shot is. De film speelt zich af tijdens de eerste wereldoorlog en volgt twee soldaten die een bijzondere missie krijgen. Ze moeten vijandelijk gebied doorkruisen om zo een ander deel van het leger te waarschuwen. Dit leger dreigt namelijk in de val te lopen. Als de twee jonge frontsoldaten deze missie niet volbrengen, zullen er ontelbaar veel doden vallen.

Zo houden filmmakers je voor de gek

Deze reis dwars door de vijandelijke linies volg je als kijker van begin tot eind. Je bent niet opeens op een andere locatie en er worden ook geen tijdsprongen gemaakt. Op een enkele keer na wordt er namelijk niet geknipt. Althans, zo lijkt het. 1917 cinematograaf Roger Deakins en regisseur Sam Mendes maken namelijk gebruiken van verschillende technieken om de kijker voor de gek te houden.

Vooral om die reden krijgt de film veel lof. Toch zijn ze echt niet de enige die dit doen. Bij 1917 valt het misschien meer op, maar ook andere films maken gebruik van deze technieken om de kijker voor de gek te houden. Vox dook in de filmgeschiedenis en maakte onderstaande video. Hierin zien we nog veel meer voorbeelden van deze zogenaamde “continuous scene changes.” Van de Hitchcock film Rope uit 1948 tot Captain America en 1917.

De indrukwekkende technieken achter 1917

Zo zie je dat veel meer films gebruiken maken deze technieken, maar geen enkele weet deze zo goed toe te passen als 1917. Het is dan ook volledig terecht dat deze film de Oscars voor beste camerawerk en beste visuele effecten gewonnen heeft. Het is dan ook zeker de moeite waard om ook nog even deze indrukwekkende behind-the-scenes video van 1917 te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De geheimen achter 1917 onthuld: zo houden filmmakers je voor de gek
Sluiten