Willem Leijgraf
Willem Leijgraf UFC 4 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Covington vs Masvidal: van onbreekbare vriendschap tot bittere rivalen

De UFC is dit weekend weer terug met klapper van een evenement. UFC 272 geeft de fans onder andere gevechten tussen de oude en nieuwe generatie, twee landgenoten en twee vechtersbazen die elkaar niet kunnen luchten of zien. Die laatste twee heren vormen samen de headliner: Colby Covington en Jorge Masvidal.

Bijna een jaar geleden werd Street Jesus, beter bekend als Jorge Masvidal op brute wijze knock-out geslagen door kampioen Kamaru Usman. The Nigerian Nightmare verdedigde zijn titel ruim een half jaar later opnieuw met succes tegen Colby “Chaos” Covington. Nu staan Street Jesus en The Chaos tegenover elkaar en het is meer dan een strijd in de top van de UFC welterweight divisie. Covington en Masvidal kunnen niet bij elkaar in één ruimte zijn, dus dat belooft wat als de twee kemphanen de octagon delen.

De straatvechter en de college-worstelaar

In 1984 werd Jorge Masvidal geboren in Miami, Florida als zoon van een Cubaanse vader en Peruviaanse moeder. Op de straten van Miami leerde Gamebred knokken. Hij kwam regelmatig terecht in straatgevechten. Hier pakte hij ook zijn eerste moment of fame. Tijdens de beroemde Backyard Boxing-video’s van Kimbo Slice waarin een jonge Masvidal een veel zwaardere tegenstander alle hoeken van de tuin liet zien.

Vier jaar later, in 1988 werd Colby Covington geboren. Zijn vader was een worstelaar, dus het was niet gek dat The Chaos in zijn voetsporen trad. In zijn laatste jaar op de middelbare school won hij het staatskampioenschap, maar door slechte schoolresultaten kon hij niet naar een universiteit. Via community college, waar hij een kamer deelde met UFC-legende Jon Jones, kwam hij toch terecht op de Universiteit van Iowa. Hier proefde hij opnieuw het succes na twee worstel-kampioenschappen op rij.

De turbulente carrière van Jorge Masvidal

Na zijn universiteitsjaren streek Covington neer bij American Top Team. Hier kwam hij Masvidal tegen en werden de twee goede vrienden. “Covington woonde 9 maanden lang bij mij. Ik voedde hem. Hij had niets, dus hij hoefde niet te betalen” liet Masvidal in een interview weten toen men vroeg naar de vriendschap.

Masvidal verloor rond die tijd het Strikeforce-titelgevecht en maakte twee jaar later zijn UFC debuut. In de UFC won hij regelmatig, maar faalde hij om de trekker over te halen tegen grote namen. Na een pauze van 1,5 jaar hervond Jorge Masvidal zichzelf. Het eerste slachtoffer was Engelsman Darren Till die hij knock-out sloeg. Hierna rees zijn ster na ongekende hoogte toen Ben Askren binnen 5 seconden bewusteloos naar de grond ging door toedoen van Masvidal’s knie.

De vechtersbaas uit Miami bekroonde zijn sterrenstatus door de Baddest Mother F*cker-titel ten koste van Nate Diaz te winnen. Het nieuwe succes en zijn sterrenstatus leverde hem twee titelgevechten op. Hierin schoot Gamebred tot tweemaal toe tekort en liep zijn imago een flinke deuk op doordat hij zelf KO werd geslagen.

De UFC-titeldroom van Covington

Covington maakte zijn UFC-debuut in 2014 met een ongeslagen record van 5-0. Ruim een jaar later liep hij tegen zijn eerste verlies aan en ondanks zijn winstpartijen wilde de UFC het liefst van hem af. Covington gooide het over een andere boeg. In Brazilië won hij van Damian Maia en haalde hij de woede van heel het land op zijn hals toen hij Brazilië een vuilnisbelt en de gehele bevolking “filthy animals” noemde. Het persona Chaos was geboren en hij had zijn zinnen gezet op de titel.

Covington werd beloond met een interim titelgevecht. Hij won tegen voormalig lightweight kampioen Rafael dos Anjos, maar Chaos moest voor het echte werk wachten tot december 2019. Kamaru Usman had zichzelf gekroond tot UFC-kampioen en in een spannend gevecht droop Covington met een gebroken kaak af. Hij liet er niet bij zitten, won op indrukwekkende wijze van ex-kampioen Tyron Woodley en stond opnieuw tegenover Usman. Opnieuw was het een gevecht op het scherpst van de snede, maar de jury gaf het voordeel van de twijfel aan regerend kampioen Usman.

Van vrienden naar rivalen

In de beginjaren waren de twee trainingsmaatjes meer dan alleen sparringpartners. Masvidal en Covington waren vrienden die echt om elkaar leken te geven. De caption onder de foto op Masvidal’s instagram van de twee heren samen, spreekt boekdelen: Family.

Het ging echter mis. Na Covington’s controversiële uitspraken in Brazilië was hij voor vele Braziliaanse vechters bij American Top Team persona non-grata. Uiteindelijk liep de vriendschap tussen de twee stuk om geld. Covington weigerde volgens Masvidal een coach te betalen. Hierna ging Chaos op een oorlogspad en pakte hij Masvidal en trainingspartner Poirier in ieder interview verbaal aan. Voor de trainers bij American Top Team was het genoeg om Covington de toegang te ontzeggen.

Bij de persconferentie zat de sfeer er al goed in:

Nu, na jaren vol beschuldigingen en beledigingen, staan de twee tegenover elkaar. Masvidal steekt zijn mening over zijn voormalige trainingspartner niet onder stoelen of banken. De Cubaans-Amerikaanse straatvechter noemt Covington nep. “Hij beledigt nationaliteiten, vrouwen, religies en voor wat? Voor een paar extra dollars? Het voelt niet goed en ik ga er een einde aan maken” aldus Masvidal.

UFC 272 Covington vs Masvidal bij Discovery+

Covington daarentegen is overtuigd van zijn kwaliteiten en heeft maar één antwoord: “Ik ben niet meer zijn teamgenoot of zijn kamergenoot. Hij mag mij zijn vader noemen”.

UFC verhuist naar Discovery+ en dat is slecht nieuws voor je portemonnee

De strijd tussen de twee bittere rivalen wordt dit weekend in de nacht van 5 op 6 maart uitgevochten in de T-Mobile Arena in Las Vegas en is in Nederland te zien via Discovery+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.