Thomas Aalderink
Thomas Aalderink UFC 8 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Lof en kritiek voor UFC-scheidsrechter na opmerkelijk einde titelgevecht

Vechtsport-fans die afgelopen weekend hun wekker hadden gezet voor UFC 268 werden niet teleurgesteld. Na afloop ging het vooral over het slugfest tussen Justin Gaethje en Michael Chandler, de front kick knock-out van Marlon Vera en het titelgevecht tussen Kamaru Usman en Colby Covington. Maar ook scheidsrechter Dan Miragliotta pakte zijn moment.

Dan Miragliotta was aangewezen om het slotstuk in de goede banen te leiden. Dat was nog best een uitdaging, want de hoofdrolspelers van de avond zijn bepaald geen vrienden. Regerend UFC-kampioen Kamaru Usman en uitdager Colby Covington hadden het in het verleden al regelmatig met elkaar aan de stok. Ook in aanloop naar hun tweede ontmoeting (Usman won de eerste) liep de spanning soms hoog op.

Usman en Covington maken er spektakelstuk van

Tijdens de persconferentie voorafgaand aan UFC 268 zochten Usman en Covington elkaar regelmatig op. De nodige trash talk ging over en weer. Uiteindelijk werd het zelfs fysiek. Tijdens de staredown kon Usman zich niet inhouden en duwde Covington weg. De toon voor het titelgevecht was gezet.

Na zo’n verhitte aanloop kan het gevecht nog wel eens tegenvallen, maar dat was tijdens UFC 268 zeker niet het geval. Usman en Covington maakten er een waar spektakelstuk van. Beide vechters lieten zien waarom ze bovenaan staan in de welterweight divisie. Dit resulteerde in het titelgevecht waar iedereen op hoopte.

Van haat naar respect

Uiteindelijk trok Usman na vijf rondes aan het langste eind. De jury riep de Nigeriaan opnieuw uit tot UFC-kampioen. Hij moest daar echter diep voor gaan. Zo diep dat hij respect kreeg voor de uitdager. Dat was wederzijds, want ook Covington begon steeds meer waardering te tonen aan zijn tegenstander.

Na de laatste bel zochten de twee elkaar nog even op. Niet om ruzie te maken (zoals in het verleden), maar om hun waardering uit te spreken. UFC-scheidsrechter Dan Miragliotta kon dat absoluut waarderen: “Much respect, much respect! I like that!” horen we hem zeggen. (Vanaf minuut 43 in bovenstaande video)

Zoenen doe je strak maar

Het momentje tussen Kamaru Usman en Colby Covington duurde hem echter wel net wat te lang. Uiteindelijk grijpt Dan Miragliotta toch maar in. “Go kiss later, go to your corner”. Deze gevatte opmerking zorgde op Twitter voor een hoop positieve reacties, maar er was ook kritiek. Veel fans vonden het jammer dat hij dit mooie moment van respect vroegtijdig afbrak.

Hoogtepunten UFC 268

Het titelgevecht tussen Kamaru Usman en Colby Covington was het hoogtepunt van de avond. Toch is het zeker de moeite waard om ook een aantal andere gevechten terug te kijken. Zo maakten Justin Gaethje en Michael Chandler er een fantastisch gevecht van. Het was een klein wonder dat beide heren op het einde nog konden staan. Dit ongekende slugfest kun je hieronder terugkijken.

Ook het gevecht tussen Marlon Vera en Frankie Edgar is het terugkijken waard. Vooral vanwege het spetterende einde. Diep in de derde ronde sloeg Vera toe met een indrukwekkende front kick vol op de kin van Edgar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.