Pim Jansen
Pim Jansen Crypto 8 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin in de drugshandel: grootste crypto-vangst ooit in Nederland

Leuk en aardig, die Bitcoin en andere crypto. Maar waar veel geld in omgaat, daar zwerven natuurlijk ook criminelen omheen. Er is dan ook voor miljoenen aan crypto in beslag genomen in Nederland. Afkomstig uit drugshandel en andere duistere praktijken.

Het bezit van digitaal geld kan anoniem. Veel mensen zien dat als voordeel, hier zie je ook de keerzijde van de medaille.

Miljoenen aan bitcoin en andere crypto onderschept

Het Openbaar Ministerie, de Landelijke Recherche en de financiële opsporingsdienst FIOD hebben de afgelopen maanden beslag gelegd op meer dan 25 miljoen euro aan crypto in een witwasonderzoek. De diensten hebben van tientallen verdachten de wallets, digitale portemonnees, van onder meer bitcoin en ethereum in beslag genomen.

Omdat bezit en gebruik van het digitale geld anoniem kan, is van niet alle verdachten de identiteit bekend. Ze komen zowel uit Nederland als het buitenland. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. Aan buitenlandse autoriteiten wordt gevraagd de verdachten, zodra zij in beeld zijn, over te dragen aan Nederland.

Het onderzoek en de aanhoudingen zijn in samenwerking met de verschillende crypto-exchanges in binnen- en buitenland verricht. Daartoe zijn de diensten volgens de Nederlandse wet verplicht.

Drugshandel en mensenhandel

Vanwege het anonieme karakter van cryptovaluta als bitcoin worden die veel gebruikt als betaalmiddel voor verschillende soorten criminaliteit. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) wilde vanwege het lopende onderzoek niet specificeren waarvoor de verdachten het geld gebruikten. Als voorbeeld noemt het OM dat het digitale geld wordt gebruikt voor onder meer drugshandel en mensenhandel. Ook fraude en belastingontduiking komen naar boven. De waarde van de wallets waarop beslag is gelegd, belandt uiteindelijk in de staatskas.

Nog niet eerder werd er beslag gelegd op zo’n groot bedrag in bitcoin of andere crypto’s. Vorig jaar werd er in totaal voor 8 miljoen euro aan cryptocurrencies ingenomen. In 2019 kwam het totaal nog op 1 miljoen euro. In 2013 werden er voor het eerst in Nederland cryptovaluta in beslag genomen. Sindsdien is het onderzoek ernaar steeds beter geworden, stelt het OM. Via de sporen die criminelen achterlaten kan bewijs worden verzameld, de identiteit van verdachten worden achterhaald en het vermogen afgepakt worden.

Lees ook het verhaal van een bestolen Bitcoin-eigenaar, die in 10 minuten tijd 10 miljoen euro kwijt was door een hack. Ja, die fraudegevoeligheid is ook nog een puntje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.