Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 16 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Gelekt Marvel-speelgoed bevestigt mogelijke comeback Iron Man

Robert Downey Jr.’s Tony Stark ging dood in Avengers: Endgame. Toch kan Marvel hem sneller terugbrengen dan je zou denken. Sterker nog, aankomende series leggen er al de basis voor.

Update: Er is een speelgoedverpakking gelekt die lijkt te bevestigen dat Tony Stark terugkeert. Die vind je onderaan dit artikel.

We gaan Robert Downey Jr.’s Tony Stark dit jaar nog één keer in een Marvel-project zien. Komende zomer gaat Marvel’s What If…? van start op Disney+.

R.I.P. Iron Man

Een show waarin met een toffe animatiestijl wordt verkend hoe compleet anders het Marvel Cinematic Universe er uit had kunnen zien. Maar goed, niet canon dus. Tony Stark is nog steeds dood. Toch kan hij ook binnen de canon films en series terug gaan keren.

Robert Downey Jr. was het gezicht van het MCU, maar werd daarmee ook steeds duurder. Alleen al aan Avengers: Endgame verdiende hij meer dan 60 miljoen dollar. Na een heldhaftige exit, het ultieme offer, is het tijd voor een nieuwe generatie superhelden.

Comeback voor Tony Stark

Toch hopen veel fans nog op een comeback voor Stark. De kans dat Marvel Studios dat pad gaat bewandelen, lijkt op het moment van schrijven klein. Toch is het niet geheel unprecedented. Sterker nog, de aankomende Disney+-series stevenen af op wat in de comics de comeback van Tony Stark betekende.

Na meer dan 85 jaar aan comics ligt er voor vrijwel elk gesneuveld personage wel een blauwdruk voor een comeback klaar. Elke Avenger is al vele malen gestorven in de comics, en even vaak herrezen.

Een Reddit-gebruiker met de naam Carrot-Imaginary beschrijft hoe Tony Stark in het MCU terug zou kunnen keren. Niet als levend mens, maar als kunstmatige intelligentie.

Videoboodschap (of niet?)

Aan het einde van Avengers: Endgame, tijdens zijn begrafenis, zien we Tony Stark als hologram. Hij heeft een laatste boodschap voor zijn vrienden en familie. Fans speculeren echter dat het hologram niet slechts een vooraf opgenomen videoboodschap is.

Stark richt zich op een gegeven moment namelijk tot zijn dochter, Morgan, alsof de software weet dat ze daar zit. Diehard fans hebben de theorie dat het bewustzijn van Stark bewaard is gebleven dankzij zijn Iron Man-helm, vlak voor zijn dood.

Ironheart en Disney+

Gezien de comics zou dat niet eens heel vergezocht zijn. Er is al een Ironheart-serie bevestigd voor Disney+, gebaseerd op de gelijknamige comics waarin een personage genaamd Riri Williams met de toestemming van Stark zelf de nieuwe Iron Man wordt: Ironheart.

Ja, met toestemming van de overleden superheld. Nadat Stark dood ging in de comics rondom Civil War II, bleek zijn bewustzijn namelijk geupload te zijn naar een apparaat. Daardoor bleef hij ‘leven’ als kunstmatige intelligentie, en kon hij alsnog als mentor voor zijn 15-jarige opvolger dienen.

Marvel's Tony Stark kan sneller terugkeren in de films dan je denkt
Tony Stark als kunstmatige intelligentie (Afbeelding: Marvel)

Dat verhaal gaat dus verfilmd worden voor de serie Ironheart op Disney+, als onderdeel van het MCU. Marvel adapteert comics zelden letterlijk, maar een variant op een dergelijke mentorrol ligt voor de hand.

Marvel's Tony Stark kan sneller terugkeren in de films dan je denkt
Ironheart (Afbeelding: Marvel)

JARVIS en meer mentors

We hebben het zelfs al de andere kant op gezien in het Marvel Cinematic Universe. Paul Bettany’s Vision is in principe de fysieke versie van JARVIS, de kunstmatige intelligentie die Tony Stark diende. Stark zou dus als geen ander weten hoe je op die manier jezelf terug kunt brengen.

Tevens zou Robert Downey’s Stark niet de enige mentor zijn. De eerste generatie Avengers is überhaupt bezig met het overdragen van het stokje.

Jeremy Renners Clint Barton wordt in de aankomende Hawkeye-serie op Disney+ bijvoorbeeld de mentor van Kate Bishop, de nieuwe Hawkeye. En in Thor: Love and Thunder gaat Jane Foster, net zoals jaren lang in de comics, de hamer in handen nemen als de nieuwe Thor.


Update: AI Tony Stark duikt op

Toen we dit artikel origineel schreven leek het nog puur een theorie te zijn. Maar een gelekte speelgoedverpakking van de aankomende Shang-Chi-film toont een verrassend personage aan de achterkant. Precies: Tony Stark als AI. Combineer dat met dat er een Ironheart-serie komt en wat Marvel in die comics heeft gedaan en een willekeurige theorie is opeens een concreet mogelijk toekomstplan. Wordt vervolgd!

Onder deze tweet kun je het artikel lezen zoals we ‘m origineel publiceerden.


Nieuwe generatie

We lieten je al in dit artikel zien hoe Marvel stiekem de basis aan het leggen is van de New Avengers. Een jonge groep superhelden, met onder andere de nieuwe Hawkeye en waarschijnlijk de tweeling van Wanda uit WandaVision. Met waarschijnlijk, net zoals in de comics, een sleutelrol voor Ironheart.

Hoe Disney en Marvel die nieuwe superhelden precies aan gaan pakken, blijft een kwestie van afwachten. Maar een comeback van Tony Stark als kunstmatige intelligentie-mentor lijkt opeens minder vergezocht dan je in de eerste instantie zou denken!

Marvel's Tony Stark kan sneller terugkeren in de films dan je denkt
De Ironheart-comics (Afbeelding: Marvel)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.