Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 16 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom Coinbase op de beurs zo’n big deal voor Bitcoin is

Deze week ging Coinbase, een wisselkantoor dat mensen helpt crypto te kopen en verkopen, de beurs op. Deze beursgang is een groot moment voor fans van Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Niet alleen omdat hun vermogen steeg door de prijsstijging van Bitcoin en andere digitale munten (ook cryptovaluta’s en cryptocurrencies genoemd). Voor fans is dit een belangrijk validatiemoment voor de toekomst van crypto.

Waarom wordt de notering aan Nasdaq gezien als een nieuwe mijlpaal in de opmars van Bitcoin en andere cryptocurrencies?

Wat is Coinbase?

Laten we beginnen bij het begin. Coinbase kun je zien als een soort bank als cryptovaluta gewoon geld zou zijn. Maar cryptocurencies als Bitcoin zijn natuurlijk alles behalve gewoon geld. Dus je kunt raden dat Coinbase alles behalve een gewone bank is. Het is een cryptocurrency exchange. Een platform waarop mensen en bedrijven Bitcoin en andere cryptomunten kunnen kopen, verkopen en verhandelen.

Wanneer jij een digitale munt via Coinbase koopt, wordt dit opgeslagen in een digitale wallet. Hoewel het opslaan en gebruiken van cryptocurrency complex is, maakt Coinbase het op deze manier makkelijk. Het wisselkantoor verdient geld door transactiekosten te vragen. En in tegenstelling tot veel andere start-ups van vergelijkbare grootte en schaal, is Coinbase winstgevend.

We zeiden het al toen we verslag deden van de beursgekte rondom Coinbase: de notering aan Nasdaq kun je zien als een nieuwe mijlpaal in de opmars van Bitcoin en andere digitale munten. Maar waarom eigenlijk?

Waarom is de beursgang van Coinbase zo’n big deal?

De beursgang van Coinbase is een enorm validatie moment voor cryptocurrencies. Het is een stap waardoor traditionele investeerders crypto veel breder accepteren. “Investeren in digitale valuta’s wordt nog vaak gezien als een gok”, legt tech verslaggever James Clayton uit op de website van BBC. “Ze hebben een hoog risico voor investeerders, waardoor het een soort ‘you only live once’ investering is.”

“Maar in de loop der jaren heeft crypto langzamerhand aan geloofwaardigheid gewonnen”, legt Clayton verder uit. “Het heeft voor sommige investeerders verbazingwekkende opbrengsten opgeleverd.” Dat verschillende grote bedrijven, zoals Tesla, hebben aangegeven crypto als betaalmiddel te introduceren, heeft de acceptatie van Bitcoin en andere crypto als andere valuta al doen toenemen.

“Maar dit is misschien een nog grotere stap op weg naar crypto-geloofwaardigheid”, legt Clayton uit. “Investeerders die niet in crypto zelf willen investeren, doen dit misschien wel in de aandelen van Coinbase. Dat voelt veiliger.” Dat zit zo: natuurlijk zal de prijs van het aandeel Coinbase afhangen van hoe goed valuta’s zoals Bitcoin en Ethereum het doen.

Toch voelt het investeren in Coinbase veiliger, omdat je meteen een soort spreiding hebt. Wanneer je investeert in een bedrijf dat verschillende valuta’s koopt en verkoopt, ben je beter beschermd tegen wilde veranderingen in de waarde van een enkele digitale munt.

Goed nieuws voor mensen met Bitcoin en andere cryptcurrencies?

Eén dag voor de beursgang van Coinbase bereikte de Bitcoin al een nieuwe recordhoogte van 62.741 dollar. Hoe meer mainstream cryptocurrencies worden, des te meer de Bitcoin en andere digitale munten waard zullen worden.

De beursgang is niet alleen goed nieuws voor mensen die in Bitcoin hebben geïnvesteerd, maar ook voor mensen die vroeg in Coinbase hebben geïnvesteerd, lezen we bij het FD. Nederlander Wouter Kneepkens bijvoorbeeld, die in 2012 geld in Coinbase investeerde. Volgens hem is zijn investering dankzij de beursgang 2.513 keer meer waard geworden. Aangezien de minimuminvestering 1.000 dollar was, kun je uitrekenen dat hij in ieder geval 2,5 miljoen dollar rijker is geworden.

Maar voor cryptofans betekent dit moment veel meer dan alleen nu cashen. Zij geloven dat cryptocurrencies de toekomst zijn van geld. Hierdoor zullen we op gegeven moment geen gecentraliseerde autoriteiten als banken nodig hebben. Volgens hen zijn Bitcoin en crypto in het algemeen de basis van een beter en eerlijker wereldwijd financieel systeem.

Hoewel Bitcoin dus steeds populairder wordt, is dit nog niet echt gebeurd. Momenteel zijn de schommelingen in de koers van cryptocurrencies zo wild, dat het niet echt praktisch is om ze te gebruiken om een kopje koffie te kopen.

Vergelijking met cannabis

Op The New York Times vergelijken ze het investeren in Coinbase met investeren in de cannabis-industrie. Waar sommige mensen het alleen zien als een kans om geld te verdienen, zien anderen het als onderdeel van een missie om marihuana te legaliseren en zo de wereld te verbeteren.

Als digitale munten zoals Bitcoin zijn bedacht om een nieuw wereldwijd financieel systeem te creëren, wordt de beursgang van Coinbase gezien als de eerste bouwsteen daarvan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.