Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 16 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Goedkope Xpeng P5 verslaat Tesla Model 3 met autonoom rijden

Het Chinese merk Xpeng heeft in Noorwegen al een elektrische cross-over, de G3 genaamd, rondrijden en wil nu met haar nieuwe model, de P5, de Tesla Model 3 van zijn troon stoten.

Niet zozeer door de actieradius van 600 kilometer, maar vooral met het autonoom rijden wil Xpeng baanbrekend zijn.

Autonoom rijden in de Xpeng P5

De Xpeng P5 moet de eerste massa-geproduceerde auto worden met LiDAR-technologie. Hiervoor heeft de Tesla-rivaal lasersensoren in de sierluchtinlaten. Deze sensoren worden bestuurd door het nieuwe XPILOT 3.5 autonome rijsysteem.

Ook de infotainment is ingesteld op autonoom rijden. Zo is er een theatermodus waarmee je films kan kijken terwijl je onderuitgezakt in je auto ligt. Ben je moe? Dan heeft de Xpeng P5 zelfs een slaapmodus. Hiermee kun je de stoelen volledig neerklappen en even een dutje doen.

Buiten deze gekke features doet het minimalisme in het interieur ons denken aan Tesla. Een groot scherm in het midden en nauwelijks fysieke knoppen. Wat we in de P5 nog wel zien, is een scherm als klokkenpaneel en druktoetsen op het stuur.

Meer bagageruimte dan een Tesla Model 3

Hoewel er nog weinig bekend is over de auto, zijn de buitenmaten wel al bekend. De sedan is 4,81 meter lang, 1,84 meter breed en heeft een wielbasis van 2,77 meter. In de bagageruimte slokt de Chinese Tesla-concurrent 450 liter op. Dat is toch 25 liter meer dan de Model 3.

Xpeng P5, autonoom rijden, Tesla Model 3
(Afbeelding: Xpeng)

De Xpeng P5 wordt 19 april op de Shanghai Auto Show getoond. Vooralsnog zijn er weinig specificaties van de Tesla-concurrent bekend. Ook weten we nog niet of de auto naar Europa komt. De P5 gaat volgend jaar in thuisland China in de verkoop voor minder geld dan de P7. Dit betekent dat de P5 minder dan 229,900 Yuan (29.426 euro) kost.

Xpeng P5, autonoom rijden, Tesla Model 3

(Afbeelding: Xpeng)

Xpeng P5, autonoom rijden, Tesla Model 3
(Afbeelding: Xpeng)

Erdogan investeert miljarden in Turkse Tesla-concurrent Togg

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.