Stijn Kuster
Stijn Kuster Sneakers 16 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Adidas onthult de eerste sneakers van paddenstoelenleer

Adidas heeft de eerste sneakers van paddenstoelenleer onthuld. De bijzondere schoenen dragen de naam Stan Smith Mylo.

Het materiaal is gemaakt van de ondergrondse wortels van paddenstoelen, genaamd mycelium genaamd. Een soort schimmeldraden die je misschien wel eens in het bos gezien hebt.

Adidas Stan Smith Mylo-sneakers

Door gebruik te maken van paddenstoelenleer zijn de sneakers uiterst duurzaam. De schimmeldraden worden in minder dan twee weken gekweekt en kosten een stuk minder energie, grondstoffen en ruimte dan echt leer. Het materiaal is daarentegen wel zacht en soepel.

Stan Smith Mylo, adidas, sneakers, paddenstoelenleer
(Afbeelding: Adidas)

Adidas is al even bezig met de verduurzaming van sneakers. Zo kwam onlangs de Stan Smith Forever uit. Bij deze schoen wordt de bovenkant gemaakt van gerecycled plastic en de zool van hernieuwd rubber. Ook de zool in de Stan Smith Mylo van paddenstoelenleer is gemaakt van dit gerecyclede rubber.

Veel paddenstoelenleer dankzij verticale landbouw

Qua ontwerp lijken de schoenen erg op elkaar. Beide hebben ze een lichte bovenkant en ongeveer hetzelfde design. Alleen de kleuren van de duurzame sneakers zijn minder opvallend. Het is de klassieke Stan Smith van Adidas, alleen van een ander materiaal.

Hoewel het nog om een conceptversie gaat van de Stan Smith Mylo, wordt er serieus gekeken naar grootschalige productie. Adidas wil in de komende 12 maanden de sneakers al gaan verkopen. Deze grootschalige productie van paddenstoelenleer wordt mogelijk door verticale landbouw. Door simpelweg meer schimmels per vierkante meter te laten groeien, moet de productie van de paddenstoelen op te schalen zijn. Voor het conceptmodel zijn de schimmels nog in een laboratorium gekweekt.

Op naar een plasticvrije toekomst

Het doel van Adidas is om een einde te maken aan plastic afval. Het merk wil koploper zijn in een duurzame kledingindustrie, al heeft deze branche nog een lange we te gaan.

Adidas en South Park lanceren de ultieme sneakers voor stoners

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.