Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 nov 2022
Leestijd: 6 minuten

Black Panther voorbij: de allerbeste films met Chadwick Boseman

Twee jaar geleden kwam vanuit het niks het nieuws naar buiten dat Chadwick Boseman was overleden. De Black Panther-acteur vocht al vier jaar tegen darmkanker, zonder dat de buitenwereld daar vanaf wist. We zetten de beste films met de jonge acteur op een rijtje.

Wakanda Forever draait in de bioscoop. De Marvel-film is Ă©Ă©n groot eerbetoon aan Chadwick Boseman, de veel te vroeg overleden Black Panther-acteur.

De beste films met Chadwick Boseman

Chadwick Boseman worstelde al jaren met darmkanker, zonder dat zijn collega’s er vanaf wisten. Zelfs de hoogste bazen van Marvel Studios en Disney kwamen er pas achter toen het nieuws hen bereikte dat de acteur was overleden. De acteur werd 48 jaar, maar liet een CV achter waar je U tegen zegt.

We zetten de veertien beste films met Chadwick Boseman op een rijtje. Of hij er nou een bijrol of de hoofdrol in speelt: dit zijn de allerbeste films met de Black Panther-acteur, gerangschikt op basis van IMDb-score.

14. Gods of Egypt (2016)

Gods of Egypt is een avonturenfilm uit 2016, geregisseerd door Alex Proyas, die je wellicht kent van The Crow. De film is gebaseerd op de Egyptische mythologie en volgt het verhaal van de jonge god Horus (Brenton Thwaites), die zich samen met de sterfelijke Bek (Gerard Butler) moet verenigen om zijn vijand Set (Nikolaj Coster-Waldau) te verslaan. Klinkt tof, maar helaas is Gods of Egypt niet zo goed ontvangen door critici, met ook vanuit het publiek een magere IMDb-score van 5.4. Helaasch!

IMDb-score: 5.4

13. Message from the King (2016)

Message from the King is de eerste film uit dit lijstje met Chadwick Boseman in de hoofdrol. Hij speelt Jacob King, een man uit Zuid-Afrika die naar Los Angeles komt om naar zijn vermiste zus te zoeken. In L.A. wordt hij al snel geconfronteerd met een duistere en gevaarlijke wereld, en moet hij alles op alles zetten om haar veilig thuis te brengen. Een heerlijke thriller!

IMDb-score: 6.4

12. Chadwick Boseman: Portrait of an Artist (2021)

Portrait of an Artist is niet een film waarin Boseman een rol speelt, maar een documentaire over de acteur. Schrijvers, regisseurs en acteurs komen samen om te praten over het buitengewone artistieke proces van Boseman. Verder krijgen fans een intiem kijkje in het leven van de acteur, en laat de docu zien hoe hij zich steeds weer opnieuw heeft weten te transformeren voor de verschillende rollen die hij heeft gespeeld. Het geheel duurt maar 21 minuten, waarmee Portrait of een Artist een no-brainer is.

IMDb-score: 6.5

11. Da 5 Bloods (2020)

Als je van oorlogsfilms houdt, dan is Spike Lee’s Da 5 Bloods zeker een film die je moet checken. Het verhaal gaat over vier Afro-Amerikaanse veteranen die terugkeren naar Vietnam, op zoek naar de overblijfselen van hun gevallen ploegleider en het fortuin dat hij hen hielp verbergen en verstoppen.

IMDb-score: 6.5

10. 21 Bridges (2019)

Tijd voor nog een thriller. Chadwick Boseman speelt in 21 Bridges de rol van Andre Davis, een in diskrediet geraakte NYPD-rechercheur die op een grootschalig complot stuit. Sterker nog: twee van zijn collega’s zijn erbij betrokken. Het is het begin van een bloedstollende klopjacht, met Boseman in de hoofdrol.

IMDb-score: 6.6

9. Draft Day (2014)

Tussen al het oorlogs- en thrillergeweld zijn we aanbeland bij een sportfilm: Draft Day. Deze film uit 2014 gaat over Sonny Weaver, de algemeen directeur van het NFL-team Cleveland Browns. Op de dag van de NFL-draft moet hij de knoop doorhakken: wat is hij bereid op te offeren om zijn team opnieuw op te bouwen?

IMDb-score: 6.8

8. Get on Up (2014)

Boseman pakt opnieuw de hoofdrol in Get on Up. Het opklimmen en transformeren van James Brown vanuit extreem armoede tot een van de meest invloedrijke muzikanten in de geschiedenis is een indrukwekkend verhaal. Get on Up vertelt dat verhaal, met Chadwick Boseman in de hoofdrol als de legendarische muzikant.

IMDb-score: 6.9

7. Ma Rainey’s Black Bottom (2020)

Ja, Boseman heeft in heel wat Netflix Originals gespeeld. Met een sterrencast bestaande uit Viola Davis, Chadwick Boseman en Glynn Turman is Ma Rainey’s Black Bottom een film waar je U tegen zegt. Het verhaal gaat over blueszanger Ma Rainey en haar band, die in 1927 in een opnamestudio in Chicago zijn verzameld. Een indrukwekkende dramafilm, die helaas na het overlijden van Boseman uitkwam.

IMDb-score: 6.9

6. Marshall (2017)

Marshall is een sterke film over Thurgood Marshall, de eerste Afro-Amerikaanse advocaat die ooit is benoemd tot het Hooggerechtshof. Het verhaal volgt hem tijdens een van de belangrijkste zaken uit zijn carrière, waarin hij hard moet vechten voor rechtvaardigheid. Justice. Chadwick Boseman speelde een van de beste rollen uit zijn carrière als Marshall, dus checken die hap!

IMDb-score: 7.3

5. Black Panther (2018)

Tja, je kunt er niet omheen. Wanneer je het CV van Chadwick erbij pakt, dan kom je vroeger of later onvermijdelijk uit bij Marvel. Het verhaal van Black Panther was en is een unieke en baanbrekende toevoeging aan het Marvel Cinematic Universe. Regisseur Ryan Coogler weet een verhaal te vertellen dat zowel actie-packed als diepgravend is, met een glansrol voor Chadwick Boseman als T’Challa/Black Panther. De moeite waard opnieuw te kijken als voorbereiding op Wakanda Forever!

IMDb-score: 7.3

4. 42 (2013)

De film 42 vertelt het waargebeurde verhaal van Jackie Robinson, de eerste Afro-Amerikaanse speler in de Major League Baseball in het moderne tijdperk. De film volgt Robinson tijdens zijn eerste seizoen bij de Brooklyn Dodgers, waar hij helaas continu wordt geconfronteerd met racisme. Chadwick Boseman speelt de hoofdrol als Jackie Robinson, en Harrison Ford is te zien als Branch Rickey, de man die ervoor zorgde dat Robinson in de MLB kwam.

IMDb-score: 7.5

3. Captain America: Civil War (2016)

Black Panther is volgens Rotten Tomatoes de beste Marvel-film, maar op IMDb scoort Civil War dus beter. De film draait om politieke betrokkenheid bij de zaken van de Avengers, die leidt tot een kloof tussen Captain America en Iron Man. Voor fans was 2016 een prachtjaar, want in deze film maakte zowel Spider-Man als Black Panther zijn MCU-debuut!

IMDb-score: 7.8

2. Avengers: Infinity War (2018)

De Avengers en hun bondgenoten moeten bereid zijn alles op te offeren in een poging Thanos te verslaan, voordat hij zijn queeste om alle Infinity Stones te verzamelen weet af te ronden. Het lot van het complete universum staat op het spel.

IMDb-score: 8.4

1. Avengers: Endgame (2019)

Je had het waarschijnlijk al wel verwacht: Avengers: Endgame is de best beoordeelde film waar Chadwick Boseman een rol in speelt. Zijn carrière is veel meer dan alleen Marvel, maar die zijn niet opgewassen tegen de impact van fervente Marvel-fans die beoordelingen achterlaten op IMDb. Maar goed, als een film van de comicsgigant deze eerste plek verdient, dan is het natuurlijk wel Endgame.

IMDb-score: 8.4

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.