Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Hebbedingen 20 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze ademcoach is een door onderzoek gestaafde stresskiller

Moonbird is een sierlijk apparaatje dat het makkelijker en leuker maakt om te ontspannen via verschillende kalmerende ademhalingsoefeningen. Hoe? Hou hem gewoon in je hand en volg de in- en uitadembewegingen die de moonbird maakt. Via de bijbehorende app kun de je ontspanningslevels volgen. Gelukkig is moonbird ook standalone te gebruiken, zonder je smartphone.

Dat laatste blijkt een fijne feature, want juist de overvloed aan prikkels van smartphones maken ons gestrest. Even een stapje terug, want wat is een moonbird precies en waarom hebben we hem nodig?

Drukke levens vol prikkels

Onze levens worden almaar drukker, onze agenda’s voller en onze omgeving zorgt voor steeds meer prikkels. Dit trekt een zware wissel op onze gezondheid, meer en meer mensen kampen met mentale klachten als gevolg van stress. Een van de meest voorgeschreven remedies hiertegen, is rust. Maar hoe kunnen we rust vinden als we onszelf die niet gunnen? Yoga-lessen, mindfulness, breathwork en andere vormen van ontspanning staan hoog aangeschreven, maar zijn an sich niet genoeg. We moeten ook onze levensstijl aanpassen en de rustmomenten juist inplannen als we even géén tijd hebben om naar zo’n les te gaan.

moonbird, ademhalingscoach, stress
💆‍♂️ (Afbeelding: Moonbird)

Door op stressvolle momenten toch op tijd de pauzeknop te kunnen vinden, breng je je geest en lichaam tot rust. De sleutel hierin ligt bij de ademhaling. Ondanks tal van apps, podcasts, oefeningen, filmpjes en coaching blijkt het in de praktijk vaak te lastig om echt de rust te pakken, je af te sluiten en volledig te focussen op de ademhaling. Hiervoor is de moonbird speciaal bedacht. Je ontspant door het zachte apparaatje in je hand te nemen en de oefeningen te volgen. En passant leert het apparaat vervolgens ook nog eens wat jouw lichaam nodig heeft.

Wetenschappelijk onderbouwde hulp bij stress

De moonbird komt uit België, waar hij bedacht, getest, ontworpen en geproduceerd is en wordt. De oprichters werkten nauw samen met experts uit de medische en wetenschappelijke wereld, waaronder artsen, psychologen en therapeuten: “We wilden een apparaat ontwikkelen dat aansloot bij wetenschappelijke bevindingen en tegelijkertijd zo gebruiksvriendelijk mogelijk was”, zegt Stefanie Broes, CEO en co-founder van moonbird.

Stress verjagen met moonbird, de draagbare ademcoach
Een goede ademhaling zorgt voor ontspanning en stressreductie (Afbeelding: Christine Smeyers)

“Het ging ons erom om een werkende oplossing te vinden voor de problemen die we in onze omgeving zagen. Wetenschappelijk gezien lag de oplossing voor de hand: het belang van een goede ademhaling voor ontspanning en stressreductie is al lang bekend. Wat ontbrak was een hulpmiddel dat makkelijk en intuïtief in gebruik is, en bovendien in elke situatie goed in te zetten. Hiervoor werkten en werken we nog steeds samen met wetenschappers, coaches, therapeuten en uiteraard onze eindgebruikers.”

De wetenschap en eeuwenoude oosterse spirituele kennis zijn het met elkaar eens over de kracht van mindful ademen:

  • Door slechts 10 minuten langzaam te ademen voelen we ons 15% meer ontspannen.
  • Sneller in slaap vallen en beter doorslapen
  • Als je minstens drie dagen lang drie keer per dag ademhalingsoefeningen doet, reduceer je je angst met maar liefst 20%.

De ademcoach getest

Ik test de moonbird persoonlijk en ondervind direct dat het inderdaad een mooie extra tussenstap geeft om beter te ademen. Waar ik normaal nog wel eens door passerende gedachten mijn ritme kwijtraak, maakt het tactiele aspect van het apparaatje dat ik rustiger word en meer gefocust blijf op dat ene: ademen. En daar gaat het om.

Stress verjagen met moonbird, de draagbare ademcoach
Geeft een mooie extra tussenstap om beter te ademen (Afbeelding: Christine Smeyers)

Ook fijn is dat je met de app zelf een programma kan kiezen of samenstellen. Daardoor kun je de ademhalingsoefening opstarten die je op dat moment het meest nodig hebt.

Moonbird komt in vier kleuren (sky blue, soft white, blue green en black grey) en is verkrijgbaar vanaf 179 via www.moonbird.life, en verkooppunten als Bol.com, Amazon, Slaapwijzer en Decathlon. Met 2 jaar garantie, en 14 dagen retour-policy.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.