Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 18 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Cokesnuivende neonazi en rechterhand Pablo Escobar vrijgelaten in Berlijn

Fans van de Netflix serie Narcos zullen de naam Carlos Lehder vast wel eens gehoord hebben. Hij was één van de belangrijkste partners van Pablo Escobar. Lehder was verantwoordelijk voor het transport en overspoelde Amerika eigenhandig met cocaïne. Na een gevangenisstraf van 33 jaar is hij sinds deze week weer een vrij man. Het eerste wat hij toen deed, was een vliegtuig pakken naar Berlijn.

Afgelopen dinsdag werd Carlos Lehder vrijgelaten. Een klein wonder, want in 1988 kreeg de transport chef van Pablo Escobar levenslang plus nog eens 35 jaar. De verwachting was dat hij nooit meer vrij zou komen, maar het liep anders. Lehder besloot te getuigen tegen de Panamese leider Manuel Noriega in ruil voor strafvermindering.

Carlos Lehder: Drugshandelaar, neonazi en rechterhand van Escobar

Zijn straf werd teruggebracht naar 55 jaar. Een flinke vermindering, maar niet genoeg om op enigszins respectable leeftijd op vrije voeten te komen. Carlos Lehder bleef de laatste tien jaar strijden voor vervroegde vrijlating en die heeft hij nu dus ook gekregen. De inmiddels 70-jarige drugshandelaar mocht zijn spullen pakken en de gevangenis verlaten. Vervolgens stapte hij op een reguliere vlucht naar Duitsland.

Waarom hij ervoor gekozen heeft om bij onze Oosterburen te gaan wonen, is niet bekend. Wat we wel weten is dat Carlos Lehder (in de Netflix serie Narcos gespeeld door Juan Riedinger) een groot liefhebber is van Duitse geschiedenis. Vooral het Duitsland van Adolf Hitler interesseerde hem mateloos. Carlos Lehder stond bekend als neonazi en groot fan van de heerser van het Derde Rijk.

Carlos Lehder (rechts) samen met Pablo Escobar:

Dit werd vooral duidelijk in zijn tijd op de Bahama’s. Carlos Lehder gebruikte de eilandengroep als springplank voor de smokkel van cocaïne richting Amerika. Hij kocht de plaatselijke autoriteiten om en kon vervolgens doen en laten wat hij wilde. Waaronder ook feesten.

Orgies in nazi-uniform

Op één van de eilanden liet hij een enorme villa bouwen. Carlos Lehder hield hier de meest extravagante feesten. Zelf liep hij daar rond als een ware Führer. Gehuld in een nazi-uniform en met een snorretje van de coke. Ook nam hij deel aan enorme orgies die soms dagenlang duurden. In 1983 kwam daar een einde aan en werd hij gedwongen om terug te keren naar Colombia.

De Amerikanen waren namelijk wel klaar met cokesnuivende neonazi die hun land overspoelde met drugs. De druk op de Bahama’s werd opgevoerd en de tegoeden van Carlos Lehder werden bevroren. Eenmaal terug in Colombia werd hij al snel opgepakt en direct uitgeleverd aan Amerika. Hoe hij gearresteerd kon worden, is nog steeds onduidelijk. Volgens een oud-bodyguard zou Pablo Escobar hem verraden hebben, maar dit is nooit bewezen.

Carlos Lehder verraden door Escobar

Het kartel van Pablo Escobar was naar verluid niet zo blij met het gedrag van Carlos Lehder. Dat had vooral te maken met zijn levensstijl, maar ook met zijn politieke activiteiten als neonazi. Pablo Escobar zag dit als een groot gevaar voor zijn imperium en zou om die reden Lehder verraden hebben.

Carlos Lehder was ook te zien in de Netflix serie Narcos:

Het onder de bus gooien van zijn rechterhand kon Pablo Escobar niet redden. In 1993 werd hij doodgeschoten door agenten. Dit betekende het begin van het einde voor het Medellin-kartel. Op dit moment zijn er nog drie van de belangrijkste leider in leven. Naast Carlos Lehder zijn dat twee van de drie Ochoa-broers. Eén van hen is een vrij man en de ander zit nog vast in de VS.

Nog niet veilig

Zoals gezegd is niet duidelijk waarom Carlos Lehder voor Duitsland gekozen heeft. Waarom hij niet terugkeert naar zijn thuisland Colombia kunnen we wel raden. De laatste keer dat een kartellid na een lange straf terugkeerde, liep dat niet goed af. Griselda Blanco, beter bekend als de ’godmother of coke’, werd op 69-jarige leeftijd vanaf een rijdende motor geliquideerd. Het is voor Lehder te hopen dat hij langer van zijn vrijheid kan genieten.

Lees ook: 7 geniale Netflix-series voor de fans van Narcos Mexico

Telegraaf

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.