Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 18 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Lil’ Kleine gaat colleges geven: 4 ondernemerslessen uit zijn carrière

Je kunt veel zeggen van Lil’ Kleine, maar de beste man weet hoe hij geld moet verdienen. Naast een rapcarrière heeft Jorik Scholten (zijn echte naam) een eigen kledinglijn én is hij horeca-ondernemer. De rapper is niet eigenaar van één, maar twee horecazaken in Amsterdam: patatzaak De Belg en feestcafé ‘t Lammetje. Zijn laatste toevoeging aan zijn cv: docent. Lil’ Kleine gaat online en offline colleges geven over ondernemen.

Een verrassende carrièrestap zou je zeggen, maar eigenlijk heel logisch als je naar de indrukwekkende carrière van Lil’ Kleine kijkt. Hij wist het van loodgieter naar multimiljonair te schoppen.

Colleges door Lil’ Kleine?

Lil’ Kleine gaat vijftig colleges geven via Street University. “Een jaar lang neem ik je mee in al mijn lessen, uitdagingen en obstakels die ik heb overwonnen om te komen waar ik nu sta”, schrijft hij. “Ik geef je alle ins en outs op het gebied van muziek, ondernemerschap en mindset zodat jij met zelfvertrouwen die volgende stap op jouw pad nu echt gaat zetten.” Scrol helemaal naar beneden om je aan te melden.

Wat zijn de lessen die je van Jorik kunt leren op het gebied van ondernemen? We nemen je mee in z’n carrière, die in feite al op 8-jarige leeftijd begon.

Les 1: Investeer in je netwerk

Veel succesvolle mensen zullen het beamen: je kunt het niet alleen. Hetzelfde geldt voor Lil’ Kleine. Als hij 10 jaar oud is komt hij op straat rapper Baas B tegen. Die is op dat moment onderdeel van rapgroep D-Men, waar Yes-R, Negativ en Lange Frans ook onderdeel van zijn. Scholten mag af en toe meerappen.

Lil’ Kleine wordt de protegee van Lange Frans. Tot op de dag van vandaag adviseert hij Lil’ Kleine op zakelijk en creatief gebied.

Les 2: Weet wat je wil en ga daar ook voor

Lil’ Kleine, die toen nog altijd als Jorik Scholten door het leven ging, begon op z’n achtste al met dansen en acteren. Op vroege leeftijd wist hij al dat hij succesvol en rijk wilde worden. In 2005 (op 10-jarige leeftijd) verschijnt Scholten in de film Diep. In hetzelfde jaar loopt hij Baas B tegen het lijf en wordt hij gezien als aanstormend raptalent.

Maar Lil’ Kleine is een lastige puber die bijna zijn rapcarrière opgeeft. Op 17-jarige leeftijd werkt hij dan ook als loodgieter. Hij krijgt een ‘reality check’ als zijn achttiende verjaardag eraan komt. “Toen bedacht ik: over een jaar moet ik op eigen benen staan. M’n eigen zorgverzekering betalen enzo”, zegt Kleine tegen de Gelderlander. “Je kunt niet op je 25e nog denken: ik ben nu acht jaar loodgieter, misschien moet ik het nog eens in de muziek proberen. Het moest toen gebeuren. En ik ben er vol gas voor gegaan. Het was een risico, maar gelukkig geloofde mijn vader altijd in me.”

Als hij met Ali B en Brownie Dutch het nummer ‘Zo verdomd alleen’ covert van Danny de Munck en deze in de Single Top 100 komt, neemt hij ontslag als loodgieter en stort hij zich volledig op het rappen.

Les 3: Weet wat je doelgroep wil

In 2015 leert iedereen de naam Lil’ Kleine kennen als hij samen met Ronnie Flex het nummer ‘Drank en Drugs’ lanceert. In datzelfde jaar wordt hij onderdeel van New Wave, een Nederlands hiphopcollectief waar onder anderen ook Frenna en Ronnie Flex toe behoren. Het album is in 2015 het meest gestreamde album op Spotify in Nederland. Een jaar later winnen ze er zelfs de Popprijs mee.

Dit is ook precies de periode dat Lil’ Kleine vaak in opspraak komt. In zijn documentaire geeft hij aan dat de uitspraken onderdeel van zijn imago zijn. Wanneer de documentairemaakster vraagt waarom hij zijn lieve kant niet laat zien, geeft hij aan dat hij denkt dat hij anders dit succes niet behaalt had.

Misschien heeft hij gelijk: vanaf dat moment behaalt hij succes na succes. Zijn album WOP breekt in de eerste drie dagen na de release landelijke records van Justin Bieber en Marco Borsato.

Les 4: Creëer meerdere inkomstenbronnen

Zoals een rapper dat beaamt leeft Lil’ Kleine op grote voet en geeft hij veel uit aan tassen, pakken en horloges. Dat kan hij ook. Naast zijn succes in de muziek, creëert hij nog meer inkomstenbronnen. Hij opent snackbar De Belg en wordt mede-eigenaar van feestcafé ‘t Lammetje. Ook wordt hij coach bij The Voice of Holland en brengt hij zijn eigen kledinglijn uit.

“Stenen, vastgoed, daar investeer ik dus in”, zegt hij tegen De Telegraaf. “En binnenkort ga ik de mensheid van alcohol voorzien. Dus let op, er komt een bijzonder drankje aan. Geloof me, ik zit niet graag stil.”

Aanmelden bij Street University

Lil’ Kleine is dus nog lang niet klaar met bouwen aan zijn imperium. En nu gaat hij anderen leren hoe ze dat ook kunnen doen. Je kunt je nu aanmelden bij Street University, voor een early bird prijs van 49 euro per maand. Het lespakket bestaat uit vijftig colleges van Scholten. Ook zijn er gastcolleges van Nederlandse Quote500-ondernemers, wetenschappers, artiesten en topsporters.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.