Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Scorsese en Oscar Isaac scoren met jouw volgende favoriete misdaadfilm

Maak kennis met The Card Counter, een door Martin Scorsese geproduceerde misdaadfilm van de schrijver van Taxi Driver, met Oscar Isaac in de hoofdrol. Geprezen op Rotten Tomatoes: wat wil je nog meer?

Een van onze favoriete films met Oscar Isaac is A Most Violent Year. Een ondergewaardeerde misdaadfilm uit 2014 waarin de Star Wars-acteur tegenover Jessica Chastain speelt.

Misdaadthriller The Card Counter

Later dit jaar keert hij terug naar het genre met The Card Counter. Een misdaadthriller waarin de 42-jarige acteur een ex-militair speelt, genaamd William Tell.

De militair ging meermaals de grens over in Irak. Sterker nog, eenmaal terug in Amerika moest Tell zelfs de cel in. Nadat hij eindelijk weer vrijkomt wil hij een nieuw leven opbouwen. Hij zoekt zijn toevlucht in het pokeren, met als missie om professioneel pokeraar te worden.

Samen met een vriend gaat hij alle casino’s langs. Zoals zo vaak geldt voor dit soort misdaadverhalen, blijft het verleden van William Tell echter de Amerikaan achtervolgen. Sterker nog, de personificatie van zijn militaire verleden achtervolgt hem: majoor John Gordo (Willem Dafoe) zit hem namelijk op de hielen.

Martin Scorsese en Taxi Driver

Verder gaan we niks over het plot van The Card Counter verklappen. Als de nieuwste trailer iets duidelijk maakt, dan is dat de thriller wel eens de grote verrassing van dit najaar kan gaan worden.

De regie en het script zijn in handen van Paul Schrader (75), die eerder Taxi Driver en Raging Bull schreef. De link met Martin Scorsese ligt niet alleen in het verleden, want de The Irishman-regisseur is ook als uitvoerend producent betrokken bij The Card Counter.

Wat dat in de praktijk betekent blijft altijd giswerk. De ene uitvoerend producent is elke dag op de set te vinden, terwijl de ander enkel voor promotiedoeleinden zijn naam op het affiche van een film laat plakken.

Topscore op Rotten Tomatoes

Het maakt allemaal niet uit, want op Rotten Tomatoes scoort The Card Counter na 135 recensies een dikke  87 procent.

The Card Counter is een prachtig uitgevoerde karakterstudie, die zich afspeelt tegen een achtergrond van kansspelen, spellen waarin vriendschap, liefde en confrontatie met het verleden centraal staan,” zo concludeert Steven Prokopy van Third Coast Review.

Ook Soham Gadre van Film Inquiry is zeer enthousiast: “Het is misschien te vroeg om te zeggen dat The Card Counter de beste film over de oorlog in Irak is die ooit uit Hollywood is verschenen, maar het weerspiegelt metaforisch in al zijn personages en de hobby van poker.”

Nederlandse bioscopen en trailer

Vanaf 16 december kun je zelf een oordeel vellen. Dan komt The Card Counter naar de Nederlandse bioscopen.

The Card Counter Scorsese en Oscar Isaac scoren met jouw volgende favoriete misdaadfilm
🃏 (Afbeelding: Focus Features)

RT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.