Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Op naar de 43.000 miljard: Bill Gates en zijn sponsorloop voor het klimaat

Weet je nog, dat je vroeger langs de deuren ging voor een sponsorloop? Zoiets heeft Bill Gates nu gedaan voor de strijd tegen de snelle opwarming van het klimaat. De multimiljardair heeft 1 miljard dollar opgehaald voor de ontwikkeling van schone energie. Dat is een megabedrag, maar nog slechts een schijntje van wat nodig is.

Bill Gates staat al even bekend om zijn filantropische aard. In dit artikel uit 2016 lees je hoe hij de wereld al eens 30 miljard dollar teruggaf. Maar nu de noodzaak zo groot is, pusht hij ook zo veel mogelijk andere partijen te investeren in het klimaat.

Bill Gates haalt 1 miljard op voor schone energie

Amerikaanse bedrijven als American Airlines, Microsoft en General Motors hebben in totaal iets meer dan 1 miljard dollar gedoneerd aan het initiatief van Bill Gates. Het geld wordt gebruikt om de ontwikkeling van technologieën voor schone energie te stimuleren. Het project van Bill Gates heet Breakthrough Energy en richt zich onder meer op groene waterstof en duurzame vliegtuigbrandstof.

Die oplossingen zijn nog niet goedkoop genoeg voor gebruik in de praktijk. Zo is duurzame vliegtuigbrandstof nog altijd vijf keer zo duur als kerosine. Bill Gates wil met het initiatief een bijdrage leveren aan de doelstelling om tegen 2050 bijna geen broeikasgassen meer uit te stoten.

Nieuwe doelen voor het klimaat

Vorige maand kwam VN-klimaatpanel IPCC met een alarmerend rapport over het klimaat. Volgens de onderzoekers kan de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Het IPCC concludeerde dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

De steun van de bedrijven komt tegen de achtergrond van de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden, die in tegenstelling tot Donald Trump het klimaat wel serieus neemt, om de CO2-uitstoot sneller te reduceren. Eerder deze maand liet de regering weten dat de luchtvaart tegen 2030 een vijfde minder broeikasgassen moet uitstoten. Schone energie is daarbij de crux.

43.000 miljard nodig

Ook Bank of America, staalproducent ArcelorMittal, de Boston Consulting Group en vermogensbeheerder BlackRock hebben geld gedoneerd aan het initiatief van Bill Gates. Volgens de medeoprichter van Microsoft is er in totaal zo’n 50 biljoen dollar (zo’n 43.000 miljard euro) nodig om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd naar nul terug te brengen.

Op zoek naar een sprankeltje hoop? Check dan onze top 7 Netflix-documentaires over het klimaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.