Ramon Mens
Ramon Mens Films & Series 6 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

12 redenen om alsnog Breaking Bad op Netflix te kijken

We horen anno 2020 nog heel veel mensen zeggen dat ze Breaking Bad nog nooit hebben gezien. Geeft niks, we helpen je er bovenop. Na het lezen van dit artikel weet je dat het nog niet te laat is om ‘s werelds meest epische serie ooit te kijken op Netflix. Niet te lang wachten, voor je het weet is de serie gedateerd.

Voor de bijdehante die-hards: klopt, er zijn nog heel veel meer redenen om deze serie te kijken. Laat ons weten in de comments wat jij zo goed (of slecht) vindt aan Breaking Bad.

Breaking Bad is origineel, maar dan echt

Breaking Bad is wat series betreft één van de beste verhalen ooit. Walter White is een scheikundeleraar die niet lang meer te leven heeft vanwege longkanker. Om zijn familie met genoeg geld achter te laten, maakt hij met zijn wetenschappelijk kennis de beste Crystal Meth die er is. Dat begint amateuristisch, maar langzamerhand verandert hij in de niets vrezende drugsbaron Heisenberg. Die langzame transformatie is subliem.

Walther White Breaking Bad
Bron: EPA/Etienne Laurent

Bryan Cranston als Walter White (alias Heisenberg)

Bryan Cranston kenden we voor Breaking Bad nog niet zo heel goed, maar wat kan deze man acteren. Nu is hij een grote naam in Hollywood en niet zonder reden. Zonder Bryan Cranston was Breaking Bad niet zo groot geweest. Enerzijds is hij de stumperige vader van een gezin, anderzijds de griezelige drugsbaron. Deze combinatie zet hij perfect neer.

Geen slechte afleveringen

Noem eens een andere show met vijf seizoenen en 62 afleveringen, zonder ook maar een slechte aflevering te hebben. Nou, die zijn er niet. De serie weet je vanaf de eerste aflevering bij je strot te grijpen en laat je pas weken na de laatste aflevering los. Uiteraard zitten er afleveringen tussen die niet zo veel actie hebben als andere. Maar juist die episodes zijn extra interessant.

Steengoede hoofdpersonages

De transformatie van de personages in Breaking Bad zijn overweldigend. Waar Walter White van poeslief naar een dikke badass gaat, is bij Jesse Pinkman – het verslaafde hulpje van Walter White – het tegenovergestelde het geval. Nou ja, ongeveer dan. Daarnaast zijn het ook familie en vrienden van White die een transformatie ondergaan. Een van de beste personages vinden wij Skyler White, de vrouw van. Iedereen haat haar, precies de bedoeling van de seriemakers.

Better Call Saul

Op een gegeven moment maak je in de serie kennis met de louche Saul Goodman, de coolste advocaat die we ooit in een serie hebben gezien. Meer dan terecht dat hij zijn eigen Netflix Original heeft gekregen.

Los Pollos Hermanos

Los Pollos Hermanos lijkt een doodnormaal fastfood kippenrestaurant met een charismatische bedrijfsleider, Gus Fring. Maar dit blijkt de basis voor de grootste drugsorganisatie van New Mexico. En die charismatische bedrijfsleider blijkt een van de beste bad guys die je terugvindt op Netflix. Geniaal.

Unieke plottwists in Breaking Bad

In 62 afleveringen zorgt Breaking Bad ervoor dat je brein een zooitje wordt. De serie gaat vaak over het randje en daar moet je de eerste afleveringen aan wennen. Maar als je daar een klein beetje aan gewend bent, kan het niet zieker. Mensen worden opgelost in chemische vaten en vergiftigd met ricine. Minstens even onverwacht zijn de vele plottwists.

Aaron Paul

Niet alleen Bryan Cranston, maar ook Aaron Paul maakt deze show. De acteur, die de rol van Jesse Pinkman speelt, zou aanvankelijk voor één seizoen te zien zijn in de serie. Maar de wisselwerking tussen de getransformeerde scheikundeleraar en zijn verslaafde oud leerling was zo goed, dat hij erin bleef.

PS: Aaron Paul is de man die het woord ‘Bitch’ in de afgelopen 10 jaar weer cool wist te maken. Chapeau!

Aaron Paul Breaking Bad

De rest van de cast

De schijnwerper mag overigens wel op de hele cast schijnen. Ieder personage heeft zijn eigen verhaal, dat wordt uitgediept. Zo wordt de vrouw van Walter, gespeeld door Anna Grunn, het meest onuitstaanbare mens uit de geschiedenis van tv. Maar ook de zwager van Walter White, DEA agent Hank Schrader, is een fantastische toevoeging aan de serie.

De magie van Vince Gilligan

Regisseur Vince Gilligan sloeg met Breaking Bad een andere richting in. Hij ging verder dan wie dan ook, was niet bang om belangrijke personages weg te schrijven en bracht een compleet eigen stijl naar televisie. Zelfs toen de serie wereldwijd explodeerde, hield Gilligan vast aan zijn opmerkelijke manier van filmen. Dat werkte perfect. Om alles zo gedetailleerd mogelijk te maken, sprak Gilligan met een leger aan wetenschappers. Ook werkte hij samen met de DEA om alle druglabs en feiten juist te hebben.

Theme song

Een serie als deze verdient een theme song waar je nekharen van overeind gaan staan. En dat is gelukt.

Breaking Bad op Netflix

Alle seizoenen van Breaking Bad zijn te zien op Netflix. De show wordt door verschillende critici als ‘één van de beste ooit’ omschreven. Breaking Bad is keihard en je kunt het bijna niet niet leuk vinden. Dus als jij op zoek bent naar een klassieker om te bingewatchen, dan weet je wat je te doen staat.

El Camino

Afgelopen jaar verscheen een film om het verhaal af te ronden. El Camino: a Breaking Bad movie. Om daar van te kunnen genieten, moet je de originele serie natuurlijk wel gezien hebben. Zeker de moeite waard, dus schakel na Breaking Bad meteen door naar El Camino.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.