Tessa Ham
Tessa Ham Gezondheid 3 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Meal preppen voor beginners: tips en een paar makkelijke recepten

Hoevaak ben jij na je werk wel niet hongerig de supermarkt ingelopen, om naar buiten te komen met een ongezonde maaltijd die je anders helemaal niet had genomen? Als je wil afvallen is meal preppen een goede manier om te voorkomen dat je slechte keuzes maakt.

Nieuw in de wereld van meal prepping? Geen zorgen, wij maakten een guide met tips én makkelijke meal prep recepten.

Wat is meal preppen?

Meal preppen is eigenlijk heel simpel: het voorbereiden van je maaltijden. Het is nu nog voornamelijk bekend in de fitnesswereld, waar veel het doen tijdens hun bulk/cut fases. Maar eigenlijk is je maaltijden vooraf al klaarmaken ideaal voor iedereen die z’n voeding een beetje onder controle wil houden.

Ik hoor het je denken: is dat meal preppen niet juist een gedoe? Vooral de eerste keer zal het bedenken van een menu, het doen van de boodschappen en het daadwerkelijk voorbereiden inderdaad wat tijd kosten. Maar op de lange termijn bespaart het je juist tijd, geld én helpt het je gezonde keuzes te maken.

Investeer in goede meal prep bakjes

Als je serieus gaat meal preppen betekent dat één ding: je hebt a whole lot of meal prep bakjes nodig. Investeer in goede bakjes die niet lekken, zodat je de gerechten ook makkelijk mee kunt nemen en ze langer goed blijven in je koelkast of vriezer.

Varieer je wekelijkse menu

Weet wat je van tevoren wil eten, maak een planning! Zorg dat je elke week een ander menu hebt, anders wordt algauw saai en zakt de motivatie om door te gaan met meal preppen. Daarnaast wil je natuurlijk dat je voldoende verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Eiwitten

  • Kip of kalkoen
  • (Mager) rundvlees
  • Vis
  • Eieren
  • Bonen
  • Tofu

Gezonde vetten

Vetten zorgen voor een boost in energie, maar dan moet je wel de juiste vetten eten.

  • Avocado
  • Vis
  • Amandelen
  • Lijnzaad- of kokosolie
  • (Wal)noten

Koolhydraten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn koolhydraten echt niet alleen maar slecht. ‘Goede’ koolhydraten bevatten veel vezels en vitamines, en doen er langer over om verteerd te worden. Hierdoor heb je langer een vol gevoel en zal je minder gauw gaan snacken. In een gevarieerd menu komen ze daarom ook voor:

  • Peulvruchten
  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren brood
  • Volkoren of spelt pasta
  • Zoete aardappel

Aan de slag

Bedenk voor jezelf op welke dag je gaat meal preppen. Wordt dit elke week op zondagmiddag of -avond? Of komt een andere dag je beter uit? Je kunt ervoor kiezen om al de hele gerechten te maken, waarna je het een paar dagen in een luchtdicht bakje in de koelkast kunt bewaren.

Wil je echt voor de hele week meal preppen? Dan kun je er beter voor kiezen om de groentes wel alvast te snijden en de rijst of couscous klaar te maken, om op de dag zelf nog het vlees te bakken en het gerecht af te maken.

Tip: denk ook aan gezonde tussendoortjes! Maak bijvoorbeeld een paar bakjes met fruit of gekookte eitjes die je snel kunt pakken als je trek krijgt.

Bewaren

Laat het eten goed afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Daarna kun je het zo’n drie dagen in de koelkast bewaren. Als je dit in goede luchtdichte bakjes doet, blijven de producten langer goed dan in een plastic zakje, om maar een voorbeeld te noemen.

Ook handig: Deze tips versimpelen jouw meal prep aanzienlijk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.