Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Popular Science 15 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Beyoncé laat jou sneller hardlopen, blijkt uit onderzoek

Trainen met de juiste muziek kan jouw workout naar een hoger niveau tillen. Maar wist je dat muziek er ook voor kan zorgen dat je juist trager bent tijdens het hardlopen? Drake is daar een voorbeeld van. Het is effectiever om naar Beyoncé te luisteren.

Merk jij ook dat je tijdens het luisteren van sommige artiesten door je training heen vliegt, terwijl dezelfde training met andere muziek veel langer lijkt te duren? Kledingmerk Pour Moi deed een kleinschalig onderzoek naar het effect van muziek op de duur van een hardloopsessie. In het onderzoek is muziek van verschillende populaire artiesten meegenomen. Denk aan grote namen als Beyoncé, Justin Bieber en Lady Gaga, die op dit moment in de bioscopen te zien is als Patrizia Reggiani in House of Gucci.

Aan het onderzoek deden zestig mensen mee. De deelnemers renden verschillende sessies, en legden hierbij bepaalde afstanden af. Tijdens de hardloopsessies werd er gekeken naar het totale aantal gelopen kilometers, de totale tijd en het tempoverschil tussen de verschillende artiesten. Hierdoor konden de onderzoekers het verschil tussen de artiesten berekenen. Oké, het kan plausibeler, maar het is hoe dan ook een leuk feitje om te droppen bij de waterkoeler op je werk.

Muziek van Drake maakt je langzamer

De winnaar van deze twijfelachtige titel is niemand minder dan rapper Drake. Luister je naar muziek van Drake tijdens het hardlopen, dan ben je gemiddeld 21 seconden per kilometer langer bezig. Dat klinkt niet per se als een lange tijd, maar als je een gehele marathon naar de Canadese rapper zou luisteren, dan ben je gemiddeld 15 minuten langer bezig dan hardlopers met een andere muzieksmaak. En dat alleen al door het luisteren van muziek.

Tip voor muziekliefhebbers: de aangrijpende biografie van Avicii

Overigens was de muziek van Drake niet de enige muziek waardoor de deelnemers van het onderzoek langzamer renden. Ook muziek van Doja Cat, Nicki Minaj en de Zuid-Koreaanse K-pop-groep BTS is geen juiste muziekkeuze als je wil focussen op snelheid.

Beyoncé laat jou sneller hardlopen

Als je een nieuw persoonlijk record wil lopen, zet dan muziek van Beyoncé op tijdens het hardlopen. Uit hetzelfde onderzoekt blijkt dat haar muziek ervoor zorgt dat je sneller rent dan gemiddeld. Andere artiesten uit de top 5 zijn Harry Styles, Britney Spears, Adele en Taylor Swift.

De lijst wordt aangevuld met onder anderen Rihanna, Kanye West en Travis Scott, die onlangs nog onder vuur stond door de dodelijke slachtoffers op zijn festival Astroworld.

Wil je beginnen met hardlopen, al dan niet op de muziek van Beyoncé? Volg dan deze tips van een sportpsycholoog zodat je geen doodloper wordt. Een andere sportpsycholoog tipt hoe je hardlopen mentaal langer volhoudt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.