Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Boeken 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Tip voor muziekliefhebbers: de aangrijpende biografie van Avicii

Vandaag verschijnt de officiële biografie van Tim Bergling, beter bekend als Avicii. De Zweedse dj overleed ruim drie jaar geleden. Er ging toen een schok door de (muziek)wereld. Vooral toen de schaduwkant van zijn levendige muziek en succes duidelijker werd. Dit aangrijpende verhaal is nu op indrukwekkende wijze opgetekend.

Hij reeg de prijzen aaneen en was lange tijd niet weg te slaan uit de hitlijsten. Jarenlang behoorde Avicii tot de beste DJ’s. De wereld lag aan zijn voeten en hij had nog zoveel succes kunnen boeken. Helaas mocht het niet zo zijn. Op 20 april 2018 werd Tim Bergling dood aangetroffen op een landgoed in Oman.

De uitzichtloze strijd van Avicii

Een week later kwam zijn familie met een open brief. Hieruit werd duidelijk dat Avicii een torenhoge prijs moest betalen voor zijn succes. Hij was een perfectionist die reisde en werkte in een tempo dat leidde tot extreme stress. Volgens zijn familie was Tim niet gemaakt voor de zakelijk machine waarin hij terecht was gekomen. Hij kon niet meer verder en wilde rust.

Overdadig alcoholgebruik en een verslaving aan zware pijnstillers konden dat gevoel niet wegnemen. Avicii kreeg last van ernstige gezondheidsproblemen. De wereld luisterde naar zijn muziek en zag zijn succes, maar zelf zat Tim Bergling opgesloten in een lijdensweg. Die pijn zagen we voor het eerst in de Neftlix-documentaire Avicii: True Stories uit 2017.

De officiële biografie van Tim Bergling

Nu Tim Bergling er niet meer is om zelf zijn verhaal te vertellen, doet onderzoeksjournalist Måns Mosesson dit. In de nieuwe biografie schetst hij door middel van interviews met Tims familie, vrienden en collega’s uit de muziekindustrie, een eerlijk beeld van Tim Bergling. Het resultaat is een aangrijpend verhaal over de zoektocht naar het juiste pad dat onmogelijk wordt gemaakt door stress, depressie, angst, succes, roem en verslaving.

Avicii Biografie Tim Bergling
De officiële Tim Bergling biografie (Afbeelding: Kosmos uitgevers)

Het aangrijpende levensverhaal van Avicii is een ode aan zijn muziek, maar ook aan wie hij was. Een absolute aanrader voor zijn fans en muziekliefhebbers, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in mentale gezondheid.

Nu te koop

De officiële biografie van Tim Bergling wordt uitgegeven door Kosmos uitgevers en is te vinden in de boekhandel en online (adviesprijs 22,50 euro).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.