Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 27 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe Kanye West miljoenen harkt door zijn album uit te stellen

Kanye West houdt zijn fans al even een warme worst voor. Hij zou zijn nieuwe album Donda uitbrengen, toch weer niet, toch weer wel, et cetera. Dit spelletje levert de rapper miljoenen op.

Je zou kunnen stellen dat Kanye West een rare snuiter is, maar over zijn muzikale kwaliteiten twijfelt niemand. En met de kwantiteit zit het ook wel goed. Zo bracht hij in 2018 nog twee albums uit en in 2019 eentje. Maar sindsdien is het al even stil, en wachten zijn fans vol verlangen naar het nieuwe materiaal.

Kanye West harkt miljoenen met luisterfeestjes

Ter voorbereiding op zijn nieuwe album Donda heeft Kanye West drie luisterfeestjes georganiseerd en die hebben hem geen windeieren gelegd. De rapper heeft volgens een inschatting van Vice 7,5 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) verdiend aan de eerste twee releaseparty’s in Atlanta. Billboard denkt zelfs dat het derde luisterevent in Chicago donderdag het totaal op ruim 12,5 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) brengt.

Kanye West zou zijn tiende album, vernoemd naar zijn moeder, eind juli uitbrengen. Hij boekte een stadion in Atlanta voor een releaseparty, maar na afloop kondigde hij aan dat hij toch nog aan de plaat wilde sleutelen. Op 5 augustus gaf hij een tweede luisterfeest in het stadion, waarop ook geen album volgde. Donderdag is er weer een releaseparty voor Donda, nu in Chicago. Daarna komt de nieuwe volgens de manager van de rapper écht uit.

Hoewel de 80.000 bezoekers van de eerste twee luisterfeestjes allemaal een kaartje kochten, vormt de verkochte merchandise tijdens die concerten de goudmijn, stelt Vice. Na aftrek van de productiekosten en de 15 procent die zijn manager van zijn inkomsten inhoudt, zou de rapper nog steeds 3,3 miljoen dollar (2,8 miljoen euro) overhouden aan de verkochte shirts, truien en andere waar tijdens de concerten.

Podcast voor nieuw album Donda

Het nieuwe album van Kanye West mag dan nog niet uit zijn, er is wel al een preview te horen in een podcast op Spotify. Maar hier wordt dus nog aan gesleuteld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.