Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 11 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze ‘vergeten’ occasion is betaalbaar en het veiligst voor je gezin

Een van de belangrijkste factoren bij het uitzoeken van een gezinsauto is veiligheid. De Seat Leon is een vaak vergeten occasion, maar scoort uitzonderlijk goed op dat vlak. Bovendien betaal je er niet de hoofdprijs voor.

Seat is niet alleen een merk met geschiedenis, het behoort binnenkort ook tot de geschiedenis. Volkswagen Group (waar Seat deel van uitmaakt) heeft recent laten weten de stekker uit het Spaanse merk te willen trekken. Althans, als autofabrikant. Het merk zou vanaf 2030 doorgaan als mobiliteitsmerk. Volkswagen geeft dan ook de voorkeur aan Cupra, nu een eigen merk, voorheen enkel de sportieve tak van Seat.

Veilige gezinsauto als occasion

En dat terwijl het merk ons door de jaren heen enkele iconische modellen heeft gebracht. Denk aan de Ibiza en de Seat Leon. Die laatste lichten we vandaag uit, omdat het een voortreffelijke gezinsauto is gebleken. Het model scoorde namelijk erg goed tijdens de crashtests van de Euro NCAP, de organisatie die auto’s test op hun veiligheid. Eerder schreven we al over deze tweedehands auto uit Japan die als veiligste model van 2016 uit de bus kwam.

Seat Leon occasion tweedehands auto veilig gezinsauto betaalbaar goedkoop
(Afbeelding: Seat)

Waar die auto bij de overall rating veel punten behaalde, blinkt de Seat Leon met name uit op het gebied van veiligheid voor inzittenden. De nu voordelige occasion werd in 2012 als nieuwe auto getest en scoorde 94 procent in de categorie veiligheid voor volwassen passagiers en een verbluffende 92 procent in de categorie veiligheid voor kinderen aan boord. Een puike prestatie.

Seat Leon gooit hoge ogen bij crashtest

“De auto scoorde maximale punten in de test met zijdelingse barrières, met een goede bescherming van alle lichaamsdelen. Bij de zwaardere zijdelingse paalbotsing was de bescherming van de borst en buik voldoende en die van het hoofd en bekken goed. De stoel en hoofdsteun boden goede bescherming tegen een whiplash bij een aanrijding van achteren”, oordeelt de testorganisatie in zijn rapport.

Seat Leon occasion tweedehands auto veilig gezinsauto betaalbaar goedkoop
(Afbeelding: Seat)

Een derde generatie Seat Leon, waar we het in dit artikel over hebben, koop je als occasion vanaf zo’n 7.000 euro op Gaspedaal.nl. Omdat diesels voor de meesten niet relevant zijn, hebben we die even buiten beschouwing gelaten.

Betrouwbaarder alternatief

Onderhuids deelt de Seat Leon veel componenten met de Golf. Ook onder de motorkap van de occasion tref je TSI-motoren, bekend van moederbedrijf Volkswagen. Deze kennen wel enkele veelvoorkomende, kleine euveltjes. Zaak is dat je het oliepeil van deze motoren regelmatig checkt, om te voorkomen dat je met te weinig olie rijdt.

(Afbeelding: Seat)

Wil je hier helemaal niet mee bezig zijn? Dan is dit Japanse tweedehandsje wellicht een goed alternatief. Waar de Seat Leon uitblinkt op het gebied van veiligheid, staat deze occasion namelijk bekend om zijn betrouwbaarheid.

Deze betaalbare occasion is een ondergewaardeerde gezinsauto

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.