Coen Grutters
Coen Grutters Tweedehands auto's 22 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze betaalbare occasion is een ondergewaardeerde gezinsauto

De Kia Rio, misschien niet de meest spannende gezinsauto, maar wel een uiterst betrouwbaar en betaalbaar model. De Koreaan wordt enorm ondergewaardeerd en is daarom voor niet al te veel geld op te pikken als occasion.

Manners tipt vaker betrouwbare gezinsauto’s. Denk bijvoorbeeld aan deze compacte Toyota of deze iets grotere Nissan-SUV. In de meeste gevallen komen deze tweedehands auto’s uit Japan. Niet vreemd, Japanse autofabrikanten bewijzen keer op keer dat het kwaliteitsmerken zijn. Toch kan men er in Korea ook wat van.

De Kia Rio als anonieme B-segmenter

Zo hebben Hyundai en Kia de afgelopen jaren flinke stappen gezet en zijn het nu vooruitstrevende merken met schitterende auto’s zoals de Kia EV6 en de Hyundai Ioniq 5. In voorgaande jaren was het design iets meer ingetogen, zoals het geval is bij de Kia Rio.

Kia Rio betrouwbare occasion tweedehands auto betaalbaar
(Afbeelding: Kia)

Dit model verscheen al begin deze eeuw op de markt, maar in dit artikel bespreken we de vierde generatie Kia Rio die in 2017 in productie ging. De Rio heeft wellicht een ietwat anonieme uitstraling, maar desalniettemin is het een fraai design.

Betrouwbare occasion

Het ontwerp is echter niet het belangrijkste criterium. Een gezinsauto moet praktisch en betrouwbaar zijn, en op die vlakken scoort de tweedehands auto punten. Zo kent de Wegenwacht slechts twee kwaaltjes: een luie olieniveausensor en een weigerend start-stopsysteem. Dit laatste komt door een iets te laag accupercentage, maar is niets ernstigs. Buiten dat noemt de pechhulpdienst de occasion ‘uitermate betrouwbaar’.

(Afbeelding: Kia)

Naast drie benzinevarianten werd het model aanvankelijk ook met een diesel geleverd, maar omdat er maar weinig zakelijke rijders voor de Kia Rio kozen, werd dit motorblok later uit het gamma gehaald. Voor de meesten die naar een occasion zoeken zijn de benzinevarianten relevanter.

Prijs van de tweedehands auto

De instapversie is een 100 pk sterke 1.0-liter driecilinder; prima voor een gezinsauto. De meeste modellen zijn voorzien van een handgeschakelde versnellingsbak. Als occasion tik je deze moderne gezinsauto al op de kop voor minder dan 10.000 euro. Is de Rio je iets te klein? Weet dan dat je voor hetzelfde geld ook deze flinke SUV van Kia kunt kopen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.