Felix Decavel
Felix Decavel Popular Science 22 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Aan deze 9 verborgen kenmerken herken je een leugenaar

Als iemand ergens geen actieve herinnering aan heeft, weet je hoe laat het is. Aan deze negen verborgen kenmerken herken je een leugenaar. No offence, Mark Rutte.

Gelukkig laat je je al lang niet meer vangen door deze fitness-fabels. Maar chronische leugenaars vind je ook in de sportschool.

Verborgen kenmerken van een leugenaars

Neem het overigens niet van onze Pinokkio-neuzen aan, maar van Christian Hart en Drew Curtis. De twee professoren in de psychologie schreven samen Big Liars; een boek waarin ze op wetenschappelijke basis leugens proberen te ontmaskeren. En blijkbaar zijn dit de negen meest voorkomende kenmerken van leugenaars.

Natuurlijke manipulators

Goede leugenaars zijn niet zenuwachtig wanneer ze anderen manipuleren. Ze tonen zelfvertrouwen, zijn dominant en zelfs relaxed wanneer ze iemand op het verkeerde been zetten.

Geweldige acteurs

Liegen is een vorm van acteren; het projecteren van een andere versie van jezelf. Een chronische leugenaar houdt ervan een eerlijk persoon na te spelen.

Veinzen van emoties

Geluk, verdriet, verrassing of boosheid; een leugenaar kan zijn of haar gezicht in alle bochten wringen om de werkelijke emoties te verbergen.

Voorbereid

Mensen die vaak liegen, bereiden deze leugens tot in de puntjes voor. Verhalen die probleemloos de mond uitvloeien komen dan ook veel overtuigender over.

Spaarzaam

Anderzijds is een leugenaar vaak eerder spaarzaam met woorden. Hoe minder details je geeft, des te minder je later kan onderuit schuiven.

Creatief

Een realistische maar valse versie van de werkelijkheid creëren is onontbeerlijk. Daarom is het vermogen om nieuwe ideeën te bedenken vaak een kenmerk van de meest succesvolle leugenaars.

Snel denken

Snelheid is geloofwaardigheid. Iemand die te lang over zijn antwoorden moet nadenken, komt niet betrouwbaar over.

Olifantengeheugen

Een leugenaar weet perfect hoe zijn of haar verhaaltje in elkaar steekt en daar wordt niet van afgeweken. Er zit meestal nul variatie in het vertellen van dezelfde leugen.

Luisteraars

Bovendien zijn leugenaars vaak zelf goede luisteraars (het ideale vriendje bestaat dus echt niet). Op die manier kunnen ze op tijd peilen wanneer hun gesprekspartner de leugen in de smiezen begint te krijgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.