Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Creatine zorgt voor haaruitval en meer fitness-fabels

Zorgt creatine voor haaruitval? En groeien je spieren door dit goedje voor fitness in te nemen echt sneller terwijl je er minder voor traint? Een aantal hardnekkige fabels op en rij.

Creatine is een organische stikstofverbinding die van nature voorkomt in gewervelden. Het is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. In het lichaam wordt creatine gevormd uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine.

Nu het simpele verhaal. Creatine monohydraat zorgt voor een toename in kracht en spiergroei tijdens fitness. Dat is wel degelijk aangetoond.

Fitness-fabels over creatine

Maar er is ook een aantal hardnekkige fabels rond dit supplement. We zetten een aantal op een rij.

‘Haaruitval’

Zo wordt creatine vaak gelinkt aan haaruitval en kaalheid. Wees gerust, er is geen enkele serieuze studie die aantoont dat je kaal wordt van creatine. Wel is aangetoond dat door gebruik het hormoon DHT toeneemt in je lichaam. Dat wordt gelinkt aan haaruitval en dunner haar. Er zijn ook verhalen van fitness-atleten die dit beweren. Maar vooralsnog lijken hun genen simpelweg de boosdoeners.

‘Slecht voor lever en nieren’

Tegenstanders van creatine hebben het naast haaruitval ook vaak over de negatieve impact op je lever en nieren. Maar uit onderzoek blijkt dat het supplement, ook bij hoge doseringen, geen oorzaak is van lever- en nierfalen. Wel wordt het afgeraden als je al lever- en nierproblemen hebt. Dat laatste is mogelijk een eigen leven gaan leiden.

‘Het is een steroïde’

Creatine en steroïden hebben niets met elkaar te maken. In feite is creatine een natuurlijk voorkomend aminozuur, in tegenstelling tot de door de mens gemaakte chemicaliën waar steroïden van gemaakt zijn. Qua functie en structuur heeft het supplement meer gemeen met vitaminen of mineralen dan met steroïden.

‘Verhoogt je lichaamsvet’

Hoewel het idee van creatine technisch gezien is om je te helpen het tegenovergestelde te doen, beweren verschillende gebruikers nog dat het je lichaamsvet doet toenemen. De waarheid is echter dat gebruik van het supplement op kleine schaal waterretentie kan veroorzaken. In combinatie met een lagere neiging om te plassen, kan dit fitness-atleten ten onrechte laten denken dat het product hun lichaamsvet doet toenemen.

Sage Journals

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.