Alrik de Jong
Alrik de Jong Netflix 9 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

7 true crime documentaires op Netflix die je gezien moet hebben

Naast Tiger King en Making a Murderer staan er nog een paar steengoede true crime documentaires op Netflix.

De eerste knaller op Netflix wat betreft true crime documentaires was Making a Murderer in 2015, waarvan het tweede seizoen een stuk minder bekeken werd. Er staan ook minder bekende parels op, zoals Bikram: Yogi, Guru, Predator. Onze favorieten op een rij, in willekeurige volgorde.

De beste true crime documentaires op Netflix:

1. Bikram: Yogi, Guru, Predator

Deze documentaire toont de opkomst en ondergang van Bikram Choudhury, de oprichter van ‘hot yoga’. Terwijl zijn imperium groeit, komen er zorgelijke feiten boven tafel.

Bikram opende een yogaschool in Beverly Hills, waar hij in een strakke zwarte Speedo en in een ruimte van 50 graden Celsius een groep mensen de onmogelijke houdingen liet aannemen. Ondertussen blies bij hemzelf een airco in de nek. Bikram beweert dat de inmiddels wereldbekende reeks van 26 yogahoudingen zijn uitvinding is, maar dit blijkt niet zo te zijn. En dan hebben we het nog niet eens over zijn ongewenste gedrag richting vrouwen, die zich massaal lieten manipuleren door deze gek.

2. Don’t F**k With Cats

Tiger King keek je waarschijnlijk met je mond open van verbazing. Nou, het kan nog gekker. Don’t F**k With Cats kijk je niet met een open mond, maar grotendeels met de handen voor je ogen.

Als er een filmpje op internet verschijnt van een jongen die kittens vermoordt, zetten twee internetnerds alles op alles om de dader op te sporen. Maar hoe vind je iemand die zich overal kan bevinden? Tijdens de zoektocht die centraal staat in Don’t F**k With Cats blijkt de dader een nog veel grotere psychopaat te zijn dan gedacht. Maken katten plaats voor mensen? Lees hier onze review.

3. Wild Wild Country

Deze true crime documentaire op Netflix gaat over de Bachwan-beweging, rond Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Er waren mensen die het een sekte noemden. Feit is dat de beweging nogal zijn doel voorbij schoot en wel heel rare acties begon te ondernemen. Zo predikte Bhagwan Sri Rajneesh tegen materialisme, maar bezat hijzelf negen Porsches.

Het begon pas echt bizar te worden toen de hele beweging van India naar een staat in Amerika verhuisde en de boel daar langzaam overnam. Wild Wild Country vertelt dit krankzinnige verhaal in zes delen, aan de hand van interviews met leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Maar ook met Amerikanen die in de omgeving woonden. De beweging trok artsen, advocaten en andere hooggeleerden aan, maar ook veel gekkies. Om maar te zwijgen over Sheela (Ma Anand Sheela). Meer verklappen we niet. Feit: minstens even bizar als Tiger King.

4. Making a Murderer seizoen 1 én 2

Moeder aller true crime documentaires op Netflix blijft natuurlijk Making a Murderer. De documentaireserie gaat over het leven van Steven Avery, die achttien jaar lang onterecht in de gevangenis zat voor de verkrachting van Penny Ann Beerntsen. Avery werd vrijgelaten en spande een rechtszaak aan tegen Manitowoc County en enkele ambtenaren die te maken hadden met zijn eerste arrestatie.

Kort na het aanspannen van de rechtszaak werd hij beschuldigd van de moord op Teresa Halbach, waarbij dezelfde ambtenaren betrokken waren in het onderzoek. Corruptie, een falend rechtssysteem, alles komt naar voren. Waarschijnlijk heb je seizoen 2 nog niet gezien. Zeker een aanrader.

5. The Devil Next Door

Een ogenschijnlijk onschuldige opa uit Cleveland, een stad in de Amerikaanse staat Ohio, wordt opeens internationaal nieuws als overlevenden beweren dat hij de beruchte nazi-beul Ivan the Terrible is.

De bejaarde wordt voor de rechter in Israël gesleept en de rechtszaak die volgt zit vol bizarre wendingen. Tot de laatste seconde blijf je twijfelen: is dit die moordlustige nazi-beul of een onterecht opgejaagde immigrant? Deze true crime documentaire is sinds kort te zien op Netflix.

6. American Murder: The Family Next Door

Deze true crime documentaire op Netflix gaat over een intrigerende zaak: die van Chris Watts, een ogenschijnlijk doodnormale buurman die zijn zwangere vrouw Shanann en zijn twee dochters vanuit het niks vermoordde.

Toen details over hun dood wereldwijd de krantenkoppen haalden, werd het duidelijk dat Shanann’s echtgenoot, Chris Watts, niet de man was die hij leek te zijn. Lees in dit artikel meer over de serie.

7. Tiger King

Om te eindigen waar we mee begonnen: dé hype tijdens het begin van de pandemie in 2020.

Tiger King is een tamelijk bizarre serie over tijgerfokkers en eigenaren van privédierentuinen in Amerika. De serie staat bol van de excentrieke figuren, die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De strijd tussen Joe Exotic en Carole Baskin staat centraal. Maar je moet de true crime documentaire echt met eigen ogen bekijken om de absurditeit ervan te voelen.

Nog meer true crime documentaires op Netflix vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.