Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Hebbedingen 9 apr 2021
Leestijd: 4 minuten

Review – Teufel CINEBAR 11: topgeluid zonder snoertjes trekken

De allernieuwste versie van het laagdrempelige surroundsysteem van Teufel belooft fantastisch geluid met een minimalistische footprint in je huiskamer voor een zeer acceptabele prijs. Manners testte de zogeheten Teufel CINEBAR 11.

Ooit was ik de gelukkige en tevreden bezitter van een 5.1 surroundsysteem van Panasonic, maar toen ik een aantal jaar geleden verhuisde, besloot ik het mijn vriendin niet aan te doen om allerlei snoertjes door de huiskamer te hebben lopen en deed ik dit surroundsysteem van de hand.

Daarna was het toch wel even wennen om films te kijken met alleen het relatief vlakke geluid dat de tv zelf produceerde, maar elke oplossing stuitte toch steeds weer op het bezwaar van die hinderlijke en lelijke snoertjes door de huiskamer. Als er toch ooit eens een draadloos surroundsysteem zou komen, zonder storingen, met goed geluid én bedieningsgemak en liefst ook nog betaalbaar, dan zou ik me daar direct voor melden.

Review Teufel CINEBAR 11 - topgeluid zonder snoertjes trekken
Fraai design en mooi slank (Afbeelding: Teufel)

Maar de meeste systemen die ik bekeek, schoten wel op een van deze gebieden tekort (ik durfde de gok vaak ook niet aan omdat ik bang was dat er een vertraging in de draadloze verbinding zou zitten) tot dat ik op de Teufel CINEBAR 11 stuitte. Het Berlijnse audiobedrijf heeft me tot op heden nog niet teleurgesteld en de beschrijving van hun surroundsysteem gaf me hoop.

De Teufel CINEBAR 11 uitpakken en instellen

Zoals ik het van tevoren inschatte, gaat het hier weliswaar niet om een 5.1 surroundsysteem maar om iets eenvoudigers dat evenwel een geluidskwaliteit belooft die mogelijk een vergelijkbare ervaring zou kunnen opleveren. Zoals je kunt zien, maakte ik op voorhand nogal wat voorbehouden maar ik besloot toch de gok te nemen. Ik ontving het systeem verpakt in twee afzonderlijke dozen en ging direct aan de slag. Het uitpakken en installeren kostte me – ik heb het getimed – welgeteld 20 minuten.

Review: soundbar Denon Home 550 met Dolby Atmos

Het installeren is vooral gemakkelijk dankzij de wizard die aanwezig is in de firmware van de Teufel CINEBAR 11. Hiermee stel je eenvoudig in via welk draadloos netwerk de speakers kunnen communiceren. Ik sloot de soundbar aan op mijn tv via een optische kabel. Die is niet meegeleverd, omdat je kan kiezen tussen verschillende manieren van verbinding maken. Verbinden met je tv kan namelijk ook met HDMI of analoge kabels. Aangezien ik die optische kabel nog had liggen, was de keuze snel gemaakt. De CINEBAR 11 is werkelijk prachtig ontworpen: slank en rank, onder andere doordat het LCD-schermpje geïntegreerd is in de voorkant van de soundbar. Mede daardoor past hij precies op het voetje van mijn tv en ligt hij niet in de weg.

Verkrijgbaar in wit of zwart (Afbeelding: Teufel)

Aan de andere kant van de huiskamer, naast de bank, sloot ik de subwoofer aan. Vervolgens was het even zoeken in het menu van de CINEBAR 11 naar de optie om deze te pairen met de subwoofer. Eens gevonden was het verbinden in ettelijke seconden gebeurd. Vervolgens knipte ik de tv aan en zette ik via Netflix een documentaire aan over het leven onder water in de oceaan. Tot mijn verbazing ging de CINEBAR 11 vanzelf aan omdat hij blijkbaar het signaal van de tv ontving via de optische kabel. Het geluid? Perfect in sync, zowel met de tv als tussen de soundbar en subwoofer. Helder, diep, rijk, breed… Werkelijk schitterend!

Dynamore

Het lijkt net of ik mezelf in de diepte van de oceaan bevond. Bij films hoorde ik ineens de extra lagen en special effects die de geluidsspecialisten creëren en het bekende bioscoopeffect geven. Via de Dynamore-functie kun je zelfs de breedte en wijdte en bereik van het geluid nóg verder uitbreiden, gevoelsmatig zelfs voorbij de afmetingen van de speaker zelf. Ik kende deze functie al van andere speakers van Teufel en heb deze eigenlijk bijna altijd standaard aan staan, omdat het me een nog rijkere geluidservaring biedt.

Review Teufel CINEBAR 11 - topgeluid zonder snoertjes trekken
Krachtig geluid dat de hele huiskamer vult (Afbeelding: Teufel)

Ook kun je via Bluetooth muziek streamen naar de CINEBAR 11, dit gaat ook erg gemakkelijk en voegt daarmee nog een mooie extra functionaliteit aan dit product toe. Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben over de prijs-kwaliteitsverhouding, maar ook over het gemak van het installeren en bedienen van de CINEBAR 11. Ik heb hem nog niet zo heel lang in gebruik, maar in de week dat ik hem testte, heb ik hem nog niet op een fout of storing kunnen betrappen.

Conclusie

Concluderend kan ik samenvatten dat de Teufel CINEBAR 11 een mooi en aantrekkelijk geprijsd product is, een prachtig geluid biedt met een ware surroundervaring en een groot bedieningsgemak. Oh en dan nog bijna het belangrijkste: er is geen snoer te zien in mijn huiskamers mijn vriendin is ook blij. Meer informatie vind je hier.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.